Pibeand (Mareca penelope)
Beskrivelse
Pibeanden er en mellemstor svømmeand med et stort, rundt hoved og et forholdsvis kort næb. Hannen er umiskendelig i sommerdragt med sit rødbrune hoved og den gule blis. I flugten kendes hannerne på store, hvide felter på overvingen. Hunnerne er mere anonyme i fjerdragten. Pibeænder bruger generelt deres stemme mere end andre svømmeænder. De har et karakteristisk fløjt, som har givet arten dens navn.
Levested
Pibeanden er udbredt fra Island i vest gennem det nordlige Europa og i et bredt bælte gennem det nordlige Asien til Beringstrædet. I Europa forekommer den udover på Island også i resten af Skandinavien samt på De Britiske Øer samt langs Østersøens sydkyst. I Danmark er pibeanden en ekstremt sjælden ynglefugl, som har ynglet sporadisk rundt omkring i landet. Den bedste ynglelokalitet siden 1960'erne er Vejlerne, men heller ikke her har pibeanden ynglet med sikkerhed hvert år. Oversomrende pibeænder, der ikke yngler, forekommer over hele landet.

Ændringer i yngleudbredelsen opgjort ud fra DOFs landsdækkende kortlægninger i 1971-74 og 1993-96.
Pibeanden er derimod en meget almindelig trækgæst i det meste af Danmark, eftersom de europæiske fugle overvintrer i kystområder i Nordvesteuropa og ved Middelhavet. Også på trækket finder man især pibeanden i kystområder. Særligt Vadehavsområdet tiltrækker store mængder pibeænder. Her er optalt op til 320.000 fugle.
I milde vintre overvintrer en del pibeænder desuden i Danmark.
Føde
Pibeanden lever fortrinsvis af vandplanter og græs.

Kun hannerne af pibeand har blis. © John Larsen
Bestandsudvikling
Første sikre ynglefund er fra Thy i 1937. Pibeanden er desværre forblevet en ekstremt fåtallig og sporadisk ynglefugl herhjemme. Den europæiske bestand som helhed synes at være stabil, selvom den finske bestand er gået markant tilbage i perioden 1970-1990. Vinterbestanden har været i fremgang siden midten af 90'erne, men store fluktuationer forekommer, muligvis på grund af hårde vintre.

Udviklingen i vinterbestanden opgjort ud fra årlige punkttællinger er vist med blåt. Bestandsstørrelsen er angivet som indeks, hvor første optællingsår er sat til 100. De stiplede linjer er punkternes tilhørende ±SE værdier og illustrerer usikkerheden på indekset.
Forekomsten af Pibeand i Danmark, baseret på indtastninger i DOFbasen for 2009-2018.
Værdierne angiver det gennemsnitlige antal individer indtastet pr. rapportering, fordelt på 10-dagesperioder.
Forklaring af farvekoderne kan ses her.