Rødben (Tringa totanus)
Beskrivelse
Rødbenet er en af de mest almindelige danske vadefugle. Fuglen er karakteristisk med de lange røde ben og det lige rød-sorte næb. Fjerdragten er mere uanselig gråbrun. I flugten kan de meget karakteristiske hvide vingebagkanter og den hvide kile på ryggen ses tydeligt. Kaldet og sangen er let genkendelig og høres i yngletiden konstant på de fleste strandenge.
Levested
Rødbenets udbredelse strækker sig fra Europa og Tunesien til Asiens Stillehavskyst. I Europa har arten fortrinsvis en østlig og nordlig udbredelse, men den forekommer også spredt i Vest- og Sydeuropa. I Danmark er arten vidt udbredt og almindelig på egnede lokaliteter langs kysten og desuden mere spredt inde i landet. Langt størstedelen af de danske rødben forekommer i Vadehavsområdet samt i Vejlerne. I Vadehavsområdet blev bestanden vurderet til ca. 4.400 par i 1996. Den tidligere store bestand på Tipperne er i løbet af de senere år reduceret kraftigt.

© John Larsen
I Danmark er rødbenet en almindelig trækgæst. Der er tale om 2 forskellige underarter: en nordlig (fra Island og Færøerne), som i stort omfang overvintrer i Danmark, samt en sydlig, der inkluderer de danske ynglefugle, som trækker til overvintring i Sydvesteuropa og Nordvestafrika. Over 100.000 fugle menes at passere Danmark. Som rastelokalitet er Vadehavet i særdeleshed af stor international betydning, idet op mod 10.000 fugle raster her om efteråret, og nogle tusinde nordlige rødben overvintrer tilmed i dette område.

Ynglebestandens størrelse opgjort ud fra DOFs lokalitetsregistreringer i 1993-96.
Føde
Rødbenet lever af forskellige insekter, orme, haletudser og småpadder, som den finder på lavvandede arealer og mudderflader.
Bestandsudvikling
Man regner med, at rødbenet har haft sin maksimale udbredelse i Danmark omkring forrige århundredskifte, men siden da er bestanden i mange områder gået kraftigt tilbage. Årsagerne er især afvanding, opdyrkning og inddæmning af artens levesteder. De store norske og russiske bestande er stabile, men den europæiske bestand som helhed er i moderat tilbagegang. I Holland og England har der været en markant tilbagegang fra slutningen af sidste århundrede.

Udviklingen i ynglebestanden (rød) og vinterbestanden (blå) opgjort ud fra årlige punkttællinger . Bestandsstørrelsen er angivet som indeks, hvor første optællingsår er sat til 100.
Forekomsten af Rødben i Danmark, baseret på indtastninger i DOFbasen for 2012-2021.
Værdierne angiver det gennemsnitlige antal individer indtastet pr. rapportering, fordelt på 10-dagesperioder.
Forklaring af farvekoderne kan ses her.