TIPS  

Husk at gøre et notat, hvis det er en meget tidlig observation du har.
Brug i det hele taget altid notefeltet ved usædvanlige observationer.

    BILLEDE(R)  

Kragesand (Foto Martin R Jessen)
    DATA FOR LOKALITET KRAGESAND (507700)  

Kommune:Sønderborg
Lokalafdeling:DOF Sønderjylland
Region:Region Syddanmark
Lokalitetstype(r):Fjord/vig/Fjord/vig/Kyst/vade/Fersk eng/overdrev
  
Beskrivelse:Selve lokaliteten består af et strandområde med hybenroser og en lille tange, som skifter udseende og størrelse alt efter vind og strømforhold.

Umiddelbart vest for P-pladsen ligger et lille hus med tilhørende have, og i forlængelse af denne ligger der vest for en lille tilgroet mose, som nu nærmest er et krat, men ind imellem buskene er der stadigvæk lidt vand og tagrørsbevoksning. Der går en lille sti langs med haven/mosen.

Nord for P-pladsen er der nogle marker (brak og afgræsning), og mod øst går der en lille vej langs med vandet, hvor der er en del buske.

Fuglene

Kragesand er først og fremmest en efterårslokalitet, da Flensborg fjord her virker som en flaskehals for de vesttrækkende vandfugle. Det er mest andefugle og især Ederfugle, som trækker her, men også en del gæs, vadere og terner trækker - især først på sæsonen. Desuden er Kragesand, bortset fra Lakolk, nok den bedste lokalitet for Lommer i Sønderjylland. Af og til ses også Kjover og Alkefugle. Ofte raster der enkelte vadefugle og måger på tangen, inden de bliver skræmt bort af besøgende i løbet af formiddagen.

Over land ses ofte en del trækkende småfugle, især finker og pibere, og et fåtal af rovfugle kommer også forbi. Et rigtigt godt træksted for landfugle er Kragesand dog ikke, da den ikke har den helt store flaskehalseffekt, men på en god dag kan der komme en del arter i notesbogen. De fleste landfugle trækker enten længere vestpå inde over Broagerland, eller direkte over vandet, via Kegnæs/Sydals. (Det bedste sted at observere landfugletrækket er derfor ved Sønderskoven på Als.)

De bedste trækdage er ved vinde mellem SV og SØ, men det er ofte svært at afgøre på forhånd, om det bliver en god dag, da mange andre forhold spiller ind.

Om vinteren raster der ofte et par tusinde Ederfugle rundt om hagen, sammen med en del Hvinænder, og enkelte Sortænder, Havlitter, Lappedykkere og måske en enkelt Lom. Desuden er der næsten altid en del Skærpibere på stranden, og hvis man er heldig, kan man se Snespurv og Bjergirisk på strandområdet.

Der er ikke mange ynglefugle på lokaliteten, da der om sommeren er ret mange besøgende. Stor præstekrave forsøger dog hvert år, og de fleste almindelige småfugle yngler i området.

Adgangsforhold

Trækket observeres bedst fra strandområdet, hvor man næsten altid kan finde et sted bag en af buskene at stå i læ. Herfra har man det bedste overblik over havtrækket, og de fleste landfugle får man også med. På en god småfugledag kan det være en fordel at blive oppe på P-pladsen, da man kommer lidt længere væk fra bølgebruset, og derfor bedre kan høre stemmerne. Desuden går en del af småfuglene ofte bag om huset/mosen, og man får dem derfor ikke med fra stranden.

Hvis der ikke er så meget gang i trækket, kan man med fordel gå ad stien langs med haven og mosen, da der ofte raster en del småfugle her. Man kan også gå langs med grusvejen østpå, for at se om der skulle være nogle småfugle der.
  
Lokaliteten er del af IBA:Flensborg Fjord og Nybøl Nor
Fuglearter og -racer på lokaliteten:230
Observationsdage/observationer:911/16722

    DIAGRAM  

År:

(0.143 sekunder)