Rødhovedet And (Netta rufina)
Kilde
Følgende tekst er taget fra DATSY's midtvejsrapport trykt i Dansk Ornitologisk Forenings Tidsskrift 2004 nr. 2, hvor de eksakte referencer kan ses.
Midtvejsstatus 1998-2003
Af Hans Erik Jørgensen
Der blev i 2003 registreret tre ynglepar, alle med ynglesucces. I Maribo Søndersø var der to par (med hhv. fem og to unger) og i Fredmosen på Langeland ét par (med fire unger).
I Maribosøerne er der i de senere år jævnligt iagttaget par af Rødhovedet And i yngletiden, op til tre hanner og to hunner i 1997, 2001 og 2002. Fuglene har udvist yngleadfærd, men der er ikke iagttaget ællingekuld trods intensiv overvågning (Jørgensen 1991, 1996, 2001). I Tryggelev Nor blev der registreret et ynglepar i 2000.
De danske yngleforekomster skal ses i relation til artens lille, isolerede forekomst i det østlige Slesvig-Holsten (Femern og de holstenske søer), hvor den nuværende bestand på 40-55 ynglepar har været svagt stigende i de senere år (Berndt et al. 2002). En anden og noget større tysk forekomst findes ved Bodensee (ca. 300 par), og her er bestanden i fremgang (Sudfeldt et al. 2003).
Ynglepladserne på Lolland og Langeland ligger inden for en afstand af 40-100 km fra ynglelokaliteterne i Slesvig-Holsten, og såfremt bestanden dér bliver styrket, vil der antagelig være mulighed for yderligere ind-vandring til Lolland og Sydlangeland. En afgørende forudsætning for forekomsten i Maribosøerne er antage-lig den markante forbedring af søernes vandkvalitet der har fundet sted i de seneste år. Denne har medført at søerne nu igen har udbredt bundvegetation, hvorved fødemulighederne er forbedret for en række arter af vandfugle.