Denne side er fra Caretakerprojektet, der forløb fra 2003-2013. Indholdet på siden vedligeholdes ikke, og kan derfor være forældet.
Sandterne (Gelochelidon nilotica)

Sandterne 2008
For tredje år i træk fandtes der ikke ynglende sandterne i Vadehavet. Heller ikke fra resten af Danmark er der observationer, der tyder på, at sandterner ynglede. Der sås ingen årsunger i Danmark i 2008.

Observationer i slutningen af maj på Rømø tydede ellers på, at et par sandterner forberedte at slå sig ned og yngle. 24. maj og 28. maj fløj fuglene rundt over Rømø Sønderland og Lådbjerg Hede, og 28. maj sås tre gange en fugl flyve væk med bytte i næbbet tilsyneladende for at foretage bytteaflevering til en mage i nærheden. Dog eftersøgtes fuglene forgæves i området 25. maj, 29. maj og 30. maj, og det vurderes, at fuglene aldrig fik sig etableret i området, men fløj videre.

Næste observation i Vadehavet er først fra 17. juni, hvor der var en fugl ved Sneum Sluse, og mellem 22. juni og 3. august sås regelmæssigt en og to fugle på Fanø og på fastlandskysten øst for Fanø. Der sås ikke på noget tidspunkt tegn på ynglen, og der blev udelukkende observeret voksne fugle.

Fra resten af Danmark er en fugl fra Skagen i juni eneste indrapporterede fund.

Kilder: DOFbasen, DMUs overvågning af ynglefugle i Vadehavet og DOFcall.

Sandterne 2007
For andet år i træk fandtes der ikke ynglende sandterne i Vadehavet. Derimod tyder alt på, at et eller to par sandterner ynglede i Mariager Fjord for første gang i mere end 30 år. Der sås ingen årsunger i Danmark i 2007.

Som i 2006 fandtes sandterne heller ikke ynglende i det danske Vadehav i 2007, mens der ved flere lejligheder blev set en enlig fugl mellem maj og starten af august.

Vadehavet er det eneste område i Danmark, hvor der er lokaliseret ynglende sandterner, siden et par sandterner ynglede på Tipperne i 1992. Det var derfor en stor overraskelse, da der sås sandterne nær den gamle yngleplads på øen Treskelbakkeholm. Sandterne ynglede sidst i Mariager Fjord i starten af 1970erne. Kun en observation den 25. juli af en lille flok på tre voksne fugle er dog veldokumenteret (tilsendt og godkendt af DOFs Sjældenhedsudvalg). Det kan derfor ikke vurderes, om 1-2 par sandterner har ynglet i Mariager Fjord.

Nogle steder i den nordlige halvdel af Jylland er der de senere år blevet udført ’naturpleje’, hvor grundvandsniveauet er blevet hævet og der er blevet genindført græsning på hede- og overdrevsområder. Dette virker utvivlsomt gavnligt på mange større insekter og på markfirben – vigtige fødeemner for sandterne – og det er ikke utænkeligt, at det er her sandternen vil genetablere sig som ynglefugl i Danmark.

Mange år ses efter ynglesæsonen en eller to ungefamilier i Danmark – især i hedeområderne på Fanø. I 2007 sås dog ikke nogen årsunger.

Kilder: Historiske oplysninger: L.M. Rasmussen & K. Fischer 1997: DOFT side 101-108.
Årets observationer: DOFbasen og personlige oplysninger fra Lars Tom-Petersen og Thorkil Brandt.

Sandterne 2006
Der fandtes ikke ynglende sandterne i Danmark i 2006. I sensommeren sås ved to lejligheder en familie med en årsunge i Esbjerg-Fanø området. Det vides ikke, hvor disse ynglefugle kom fra.

Hvert femte år optælles alle ynglende vandfugle i hele det danske Vadehav, og en sådan tælling blev udført i 2006. Det betyder, at der var en særlig god dækning i dette danske kerneområde for sandternen. Trods stor ornitologisk aktivitet i yngletiden, blev der ikke set et eneste ynglepar i 2006. Der blev set en enlig sandterne nogle gange i maj i Tøndermarsken og på Rømø.

Den 22. juli sås en flyvende årsunge med en voksen fugl ved Esbjerg Havn med kurs mod Fanø, og 22. august var der to voksne sandterner med en årsunge på det sydlige Fanø. Det vides ikke, hvor det eller de ynglepar har ynglet. De kan komme fra en ukendt ynglelokalitet i Danmark, eller de kan være kommet fra den eneste tyske ynglekoloni, der befinder sig i Elbmundingen ca. 150 km syd for Fanø.

2006 er først andet år, hvor sandterne overhovedet ikke ynglede i Danmark. Første gang var i 2002.

Sandterne 2005
Der fandtes to ynglepar i 2005, begge på øen Langli i den nordlige del af Vadehavet. Ingen af disse havde ynglesucces. I sensommeren holdt to par med i alt tre årsunger til på Fanø. Det vides ikke, hvor disse ynglefugle kom fra.

Som en del af det internationale vadehavssamarbejde koordinerer Danmarks Miljøundersøgelser www.dmu.dk i samarbejde med Naturinform (frem til 2002 med DOF) optællinger af ynglende kolonifugle i Vadehavet. Optællingerne er foretaget hvert år siden 1995, og de fleste optællinger udføres af DOF’ere. Disse faste tællinger betyder, at vi har et godt overblik over forekomsten af ynglepar i dette danske kerneområde for sandternen.

Bestanden vurderes ud fra tilstedeværelsen af par i slutningen af maj og starten af juni, og i 2005 var der to par i Vadehavet. De ynglede begge på Langli og fouragerede regelmæssigt på Skallingen. Det første par sås første gang på Skallingen 23. maj og ved et optællingsbesøg på Langli 27. maj varslede parret over øen. Måske det samme par sås på Mandø den 19. maj. Ved næste besøg på Langli 9. juni var der ankommet endnu et par, og der sås en rugende fugl. Der sås regelmæssigt fouragerende fugle på Skallingen frem til den 17. juni, og af ukendte årsager ophørte yngleaktiviteterne i området omkring dette tidspunkt. Ved et nyt besøg på Langli 25. juni havde sandternerne forladt øen.

Udover ynglefuglene strejfede mindst en ekstra fugl rundt i det sydvestjyske. 10. og 13. maj sås en fugl på Rømø og midt i maj sås en fugl to gange i Nymindestrømmen i sydenden af Ringkøbing Fjord.

Den 23. juli sås en flyvende årsunge over Rejsby Enge midt i Vadehavet og 28. juli var der 5 voksne fugle med en årsunge på Heden på Fanø. 6. august var der 5 voksne fugle med tre årsunger på Fanø og der sås sandterner på øen regelmæssigt frem til 15. august. Det vides ikke, hvor ungefamilierne er kommet fra. De kan have ynglet på en ukendt lokalitet i Danmark, eller de kan være kommet fra den eneste tyske ynglekoloni, der befinder sig i Elbmundingen ca. 150 km syd for Fanø.


Sandterne 2004
Tre eller fire par sandterner ynglede i Danmark i 2004: tre par i Vadehavet og eventuelt et par et ukendt sted længere nordpå. Ingen af parrene havde tilsyneladende ynglesucces, og i hvert fald to af parrene mistede deres rede under et stormhøjvande 24. juni.

Som den eneste danske terne finder sandternen næsten al sin føde inde over land. Arten lever af mus, fugleunger og større insekter, og sandternen ses næsten udelukkende i Vest- og Nordjylland. Den er gået meget tilbage de senere år, og i dag ses kun få sandterner udenfor Vadehavsområdet. Den er en femstjernet sjældenhed i Midt- og Østjylland og på Øerne, hvor der er år imellem sikre observationer.

Som en del af det internationale vadehavssamarbejde koordinerer Danmarks Miljøundersøgelser www.dmu.dk i samarbejde med Naturinform (frem til 2002 med DOF) optællinger af ynglende kolonifugle i Vadehavet. Optællingerne er foretaget hvert år siden 1995, og de fleste optællinger udføres af DOF’ere. Disse faste tællinger betyder, at vi har et godt overblik over forekomsten af ynglepar i dette danske kerneområde for sandternen.

Bestanden vurderes ud fra tilstedeværelsen af par i slutningen af maj og starten af juni, og i 2004 var der tre par i Vadehavet. Et par ankom til Rømø i slutningen af maj og flyttede herefter til forlandet af Mandø. Yngleforsøget blev opgivet, da et stort højvande oversvømmede hele forlandet 24. juni. Også parret på Langli blev ramt af det samme højvande. Det havde placeret reden i en lille hættemågekoloni på en lavtliggende strandeng, og hele dette område blev overskyllet. Det tredje par i Vadehavet sås forskellige steder i den nordlige del af området: Sydfanø, Skallingen, Blåvandshuk, Langli og Nordøstfanø. Fuglene udviste yngleadfærd ved adskillige lejligheder, og 10. juni sås de parre sig. Det vides ikke, om parret skred til æglægning, og efter 24. juni sås der ikke sandterner ved nogen af ynglelokaliteterne.

Et fjerde par sandterner har muligvis gjort yngleforsøg et ukendt sted nord for Vadehavet. Eneste observation af dette par er en iagttagelse af to fugle ved Skjern Enge 8. maj.

Der sås ikke unge fugle i 2004, så arten har næppe haft ynglesucces. Sidst et par fik flyvefærdige unger i Vadehavet var sandsynligvis i 1995, hvor to unger blev flyvefærdige på Rømø.

De danske sandterner udgør den nordligste del af en ret lille bestand, der også yngler i Tyskland. Overvågning af ynglesuccesen på en overnatningsplads i det nordlige Holland, hvor en del af bestanden samles efter yngletiden, viser, at succesen de senere år ikke har været så dårlig, som de danske forhold kunne tyde på. Fra 1996 til 2001 har ungfugleandelen ligget mellem 27 og 50% svarende til ca. 1 unge pr. par, og kun i 2002 var ungeproduktionen helt i bund med kun 0,14 unge pr. par (R. Vlek, Limosa 2002: 147-158).


Tabel: Antal ynglepar af sandterne i Danmark i perioden 1995-2004 med årlige ynglefugleoptællinger i Vadehavet.


© Per Poulsen


© Per Poulsen

Fakta
Vingefang: 95-110 cm.
Længde: 38 cm.
Vægt: 200-300 g.
Kuldstørrelse: 2-3 æg
Antal kuld: 1
Rugetid: 22-23 dage
Ungetid: 28-35 dage

Ynglebestand
Udvikling 1990-2000: Tilbagegang
Ændring: 50-100%

Fredningsforhold
Global rødliste: LC
DK rødliste: CR
DK gulliste: -
Birdlife SPEC: 3
Fugledirektivet: Bilag 1
Jagttid: Fredet


Sidevisninger
Denne måned: 54
Sidste måned: 76

Forrige artLink til denne sideNæste art