Denne side er fra Caretakerprojektet, der forløb fra 2003-2013. Indholdet på siden vedligeholdes ikke, og kan derfor være forældet.
Natravn (Caprimulgus europaeus)

Sidste nyt
25-05-2013: Så sker der atter noget på Natravne fronten!
Det er så småt ved at være 14 dage siden de første dukkede op, og arten er nu ved at vise sig på en lang række lokaliteter.
Yngleparrene vil formodentlig for langt størstedelens vedkommende være på plads indenfor de næste par uger, så nu er det bare med at komme ud i udkanten og lysningerne af plantagerne især langs de nord- og vestjyske kyster. Også plantagerne i midtjylland rummer dog en del par, især hvor der er tilknytning til lidt hedearealer.
Hold også øje med de nordsjællandske klitplantager og de nogle af de Bornholmske lokaliteter, hvor der tidligere har været ynglende Natravne.
Og husk så det allerbedste tidspunkt er efter umiddelbart efter solnedgang, og frem til det er helt mørkt. Med lidt held får man så både at høre og se arten.


12-05-2012: Stadig kun få Natravne er ankommet. Det må dog forventes at de næste par uger giver et godt rykind, så en stor del af ynglefuglene vil være på plads ved månedens udgang. Lidt bedre vejr end det er i øjeblikket vil dog være en fordel, også for registreringen af de syngende hanner. I øvrigt vil der vel ikke være mange der tager ud en aften med rusk og regn for at lytte efter Natravne!

06-05-2012: Så er årets første natravne ankommet!
De to første blev set 2. maj i Tvorup Plantage i Nordvestjylland, efterfulgt 4.maj af to i Ålbæk Klitplantage i Nordjylland og 6.maj af en enkelt i Kelseå, Bornholm.
Der er dog ingen tvivl om at observationerne vil blive mangedoblet i den kommende tid, så lad os blot håbe at vi i år kan undgå alt for mange forstyrrelser på ynglepladserne.


29-10-2011: Der er nu tilføjet et link til EBCCs Atlas of European Breeding Birds for Natravn, som viser udbredelsen af arten i Europa

22-05-2011: Så er der for alvor ved at komme gang i Natravnene. Vi er nu oppe på 19 lokaliteter med observationer af arten, men fra nu af vil det formodentlig gå stærkt.
Det er derfor med at komme ud en sen aften for at lytte efter dens forunderlige snurren i en af vore klitplantager, eller en af de midjyske plantager på sandbund.
Husk også at registrere det i DOFBasen hvis du hører eller ser en natravn.


09-05-2011: Så er det igen tid for at komme ud at lytte efter Natravnene, eller måske endda få nogle at se.
Året første blev set trækkende ved Blåvandshuk allerede 25. april, og indtil videre er der observationer fra 5 lokaliteter, så det kunne se ud som om arten i år generelt er tidligt på den. Lad os håbe at det så også vil betyde at der bliver mange ynglepar.
Husk hvis du ser eller hører Natravn at taste observationen ind i DOFBasen, og kommer du regelmæssigt på en lokalitet vil det også være rart hvis du vil benytte DOFBasens modul til indtastning af ynglefund, til at give din vurdering af hvor mange par der er på lokaliteten. Det giver mulighed for en meget sikrere vurdering af bestanden, end der ellers vil være mulighed for.
Der er desværre også dårlige nyheder, læs f.eks notatet på DOFBasen under observationen fra Skagen Klitplantage d. 7. maj om, hvorledes lokaliteten bliver forringet gennem træfældning og forstyrrelser.


10-07-2010: Der er nu i år indtil videre hørt hele 197 syngende Natravne fra ialt 69 lokaliteter. Observationerne stammer som forventet hovedsageligt Vest- og Nordvestjyske Klitplantager og hedeområder, samt fra de Midtjyske plantager.

Natravnen er dog også eftersøgt på en del potentielle ynglelokaliteter, uden at dette har givet resultat, og må nok desværre regnes for fraværende på disse lokaliteter.

Udover de syngende hanner er der også observeret en del rastende fugle rundt om i landet.

Det er dog slet ikke ovre endnu! Der kan sagtens stadig træffes syngende hanner rundt om i landet, og med det vejr der er i øjeblikket, må de forventes at være ret aktive for at få gang i andet kuld.

Det er således bare med at komme derud!

Husk dog på at færdsel og ophold i private skove efter solnedgang kræver ejerens tilladelse.


02-06-2010: Så er Natravnene for alvor begyndt at indfinde sig på lokaliteterne.
Indenfor de seneste tre dage er der set eller hørt natravne på 11 lokaliteter, formodentligt befordret af de sidste dages gode vejr med lune og klare aftener. Holder vejret er der gode chancer for at se eller høre mange flere i den kommende tid.


© John Larsen

Fakta
Vingefang: 54-60 cm.
Længde: 27 cm.
Vægt: 75-100 g.
Kuldstørrelse: 2 æg
Antal kuld: 1-2
Rugetid: 17-18 dage
Ungetid: 16-17 dage

Ynglebestand
Ynglepar i 2018: 550
Udvikling 1990-2000: Stabil

Fredningsforhold
Global rødliste: LC
DK rødliste: NT
DK gulliste: -
Birdlife SPEC: 3
Fugledirektivet: Bilag 1
Jagttid: Fredet


Sidevisninger
Denne måned: 70
Sidste måned: 59

Forrige artLink til denne sideNæste art