Denne side er fra Caretakerprojektet, der forløb fra 2003-2013. Indholdet på siden vedligeholdes ikke, og kan derfor være forældet.
Rold Skov


Ynglehabitat for Rødrygget Tornskade i Nørreskoven. Foto GRA

Beskyttelse

En stor del af Rold Skov er udpeget som EF-Fuglebeskyttelsesområde. Det samme gælder for Madum Sø i den østlige del af skoven. Fuglebeskyttelsesområderne er udpeget som et led i implementeringen af EF-fuglebeskyttelsesdirektivet, hvor Danmark har forpligtet sig til at beskytte og forbedre vilkårene for vilde fugle. Hvert område er udpeget for at beskytte bestemte arter, det såkaldte udpegningsgrundlag, for Rold Skov drejer det sig om hvepsevåge, stor hornugle, sortspætte, isfugl og rødrygget tornskade. Madum Sø er oprindeligt udpeget på baggrund af store forekomster af fældende hvinænder, men da hvinand ikke længere bruger søen i større omfang, er de ikke længere nogen arter på udpegningsgrundlaget.

Udover fuglebeskyttelsesområdet er en stor del af området udpeget som Habitatområde. Habitatområderne er udpeget som led i implementeringen af EU’s Habitatdirektiv, der i princippet omhandler beskyttelsen af de arter og naturtyper, der ikke er omfattet af Fuglebeskyttelsesdirektivet. Habitatområderne udpeges også på baggrund af forekomsten af særlige arter, ligesom særligt truede eller værdifulde naturtyper kan indgå i udpegningsgrundlaget. For Rold Skov drejer det sig bl.a. om den sjældne orkidé Fruesko og Odder samt naturtyper som højmoser, kildevæld og bøgeskove på muldbund.

Udover de internationale naturbeskyttelsesdirektiver er området omfattet af en række fredninger. Det gælder bl.a. Gravlev Ådal, Rebild Bakker, Enebærstykket, Store Blåkilde, Madum Sø og Langmosen. I forbindelse med fredningerne gennemfører staten og kommunerne naturpleje på arealerne, ligesom de udarbejder informationsmateriale i form af foldere, kortborde mv.

En lang række moser, heder, søer, overdrev, enge og vandløb i Rold Skov er endvidere beskyttet efter naturbeskyttelseslovens § 3. Du kan læse mere om denne beskyttelse ved at følge linket til By - og Landskabsstyrelsen nederst på siden. Naturbeskyttelseslovens § 3 har som formål at sikre de lysåbne naturtyper mod ødelæggelser og administreres af kommunerne

Grundlag
EF Fuglebeskyttelsesdirektivet
EU Habitatdirektivet
Naturbeskyttelsesloven





Fakta
Kommuner: Mariagerfjord, Rebild
Areal: 7424 hektar
Ejerforhold: Staten samt Lindenborg, Villestrup og Nørlund gods

De tre alvorligste trusler:
- Færdsel
- Skovdrift
- Træfældning

De tre mest påkrævede forbedringer:
- Mindsket gødskning & gyllespredning
- Øget afgræsning

Sidevisninger
Denne måned: 275
Sidste måned: 319

Forrige lokalitetLink til denne sideNæste lokalitet