Denne side er fra Caretakerprojektet, der forløb fra 2003-2013. Indholdet på siden vedligeholdes ikke, og kan derfor være forældet.
Ravnstrup Sø

Sidste nyt
24-03-2010: Familier byggede masser af fuglekasser ved Ravnstrup Sø

Succes’en var lige i kassen, da Fugleværnsfondens frivillige arbejdsgruppe ved Ravnstrup Sø inviterede til familiearrangement søndag den 21. marts. Fuglene kan glæde sig til fine, nye hjem

af Søren Ferdinand Hansen

”Vi havde en dejlig dag i går med cirka 38 børn og voksne, og der blev godt nok bygget mange fuglekasser! Jeg har også fået solgt 50 fuglenåle, og jeg har fået to nye medlemmer til DOF!”

Denne begejstrede melding lød efterfølgende fra en af arrangørerne, Simona La Fata.

Formålet med dagen er at knytte bånd mellem fuglereservatet og befolkningen i omegnen af reservatet. Fuglekassebygning er tillige en konkret aktivitet, hvor børn og forældre kan være fælles om det lille naturprojekt ”at skaffe flere fugle dér, hvor vi bor”.

Ravnstrup Sø er en varieret fuglelokalitet, med gode muligheder for fuglekig. Det er derfor et rigtig godt sted for børn at starte en spirende naturinteresse. En gåtur på de spændende gangbroer i reservatets sumpe er en stor oplevelse for ungerne.

Familiedagen gav de besøgende mulighed for at bygge fuglekasser, få en guidet tur i reservatet og indimellem riste en pølse over bålet mens mor og far kunne nyde cowboykaffen fra den store bålgryde.

Se fotos på linket til højre.



23-12-2005: Ravnstrup Sø inviterer rørdrummen indenfor

En række tiltag på Fugleværnsfondens reservat ved Ravnstrup Sø, skal blandt andet forbedre mulighederne for, at den fåtallige rørdrum indfinder sig i rørskoven langs søens breder.

Af Martin Holm

Der er gennem det seneste år foretaget en omfattende naturgenopretning og vedligeholdelse ved Ravnstrup Sø på Midtsjælland. Fugleværnsfondens arbejdsgruppe har været trukket i arbejdstøjet for at udføre en mængde plejetiltag på fondens reservat.

Inspireret af et studiebesøg hos engelske Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) er der blevet foretaget et såkaldt afskrab af rørskoven i den nordlige ende af søen. På RSPB’s reservat Minsmere i det østlige England har en tilsvarende indsats afstedkommet, at den sjældne rørdrum har indfundet sig i pæne antal og nu regnes for en relativ almindelig ynglefugl i området. Fugleværnsfonden vil derfor forsøge at gentage succesen og der er med det samme anledning til at håbe på det bedste, i det en enlig rørdrum blev observeret på reservatet d. 27. november 2005.

Det er ikke kun rørdrummen, der nyder godt af naturplejen. Både butsnudet og spidssnudet frø er gået frem i antal.

Arbejdsgruppen har endvidere ryddet et større pilekrat, der nu ligger og venter på at blive hugget til flis i løbet af vinteren. Fugleværnsfondens i forvejen fem får har fået selskab af yderligere et par pensionerede får, der nu skal bruge deres velfortjente otium på bl.a. at bekæmpe bjørneklo og sørge for den helt rette overdrevsstemning.

Endelig er en ny natursti under anlæggelse, men den er endnu ikke færdig og må således ikke benyttes, hvilket et nyt forbudsskilt forkynder.

Du kan læse mere om Fugleværnsfondens reservat ved Ravnstrup Sø her


28-04-2005: Anemonetid ved Fugleværnsfondens reservat Ravnstrup Sø

Urskoven ved Ravnstrup Sø er hvert år i sidste halvdel af april et levende maleri af fantastiske planter i underskoven. Her kan man opleve alle Danmarks tre anemonearter i det lille skovstykke langs stien til fugletårnet.

Af: Søren Ferdinand Hansen

Foråret udfolder sig i denne tid ved Ravnstrup Sø. I tiden for løvspringet kan man opleve et fantastisk forårsflor i skovbunden. Hvid anemone, blå anemone, gul anemone, lungeurt, hulrodet lærkespore og den mystiske lyserøde skælrød danner en tæt blomstereng. Den lange periode med kølige østlige vinde betyder at forårsfloret i år holder sig længere, og der er derfor stadig mulighed for at opleve anemonerne ved naturstien.

Det er et kvalitetsmærke for skoven ved Ravnstrup Sø at alle tre anemonearter forekommer. Skoven er da også fredet og Fugleværnsfonden passer derfor godt på sin lille naturskovsperle.

Fra fugletårnet kan man opleve et rigt fugleliv. Den gråstrubede lappedykker hyler hæst fra søen, et knopsvanepar ligger på sin rede, løvsangeren synger blidt fra krattene og er man særligt heldig høres den første gøg.





Fakta
Kommune: Næstved
Areal: 8 hektar
Ejerforhold: Fugleværnsfonden, og private lodsejere

Sidevisninger
Denne måned: 61
Sidste måned: 55

Forrige lokalitetLink til denne sideNæste lokalitet