Denne side er fra Caretakerprojektet, der forløb fra 2003-2013. Indholdet på siden vedligeholdes ikke, og kan derfor være forældet.
Skjern Å-dalen

Sidste nyt
23-08-2006:
Overnatningsplads for rørhøge på Skjern Enge

I denne tid er rørhøgen en karakterfugl på Skjern Enge. Overalt ser man gamle og især unge rørhøge svæve langsomt henover terrænen på udkik efter bytte. Hvor mange forskellige fugle der egentlig optræder kan det være svært at afgøre. Den bedste mulighed for at få et fornuftigt tal er når alle et områdes rørhøge om aftenen samles på et bestemt sted til fælles overnatning.. Tirsdag den 22. august bemærkede OA, MBA og TM kl. 20.30, at adskillige rørhøge og kredsede rundt nedenfor Lønborg Borgbanke, og efterhånden samlede sig og landede i de høje buske og træer tæt ved Hestholm Sø. 9 fugle blev talt, 1 gammel han og 8 ungfugle.


22-08-2006:
Fugletårnenes dag

Søndag den 20. august var Fugletårnenes dag. På denne dag konkurrerede fugletårne i hele landet om at se det største antal forskellige fuglearter. Som det eneste tårn i Ringkøbing Amt deltog Hestholm-tårnet på Skjern Enge, og i dagens løb iagttog vi følgende arter:
agerhøne
alm ryle
atlingand
blishøne
brushane
bysvale
digesvale
dobbeltbekkasin
dværgmåge
engpiber
fiskehejre
fjordterne
gråand
gråkrage
gul vipstjert
hjejle
hvidklire
hvinand
hættemåge
hvid vipstjert
knopsvane
krikand
landsvale
lille regnpove
mudderklire
musvåge
mursejler
pibeand
rødben
ringdue
rørhøg
rørspurv
skarv
skeand
sortterne
sortklire
spidsand
stor præstekrave
stor regnspove
stormmåge
strandskade
stær
svaleklire
svartbag
sølvmåge
stor kobbersneppe
tinksmed
toppet lappedykker
tornirisk
troldand
tårnfalk
vibe.
Det var første gang denne konkurrence blev afviklet, og det er tanken at det fremover skal være en årlig begivenhed. Vinder blev Klydesøtårnet på Vestamager med hele 89 arter. Vores 53 arter rakte til en 14. plads blandt de 19 tilmeldte tårne, og vi havde en hyggelig dag. Engene nær tårnet var oversvømmede, så især først på dagen lod adskillige vadefuglearter og hvide og gule vipstjerter sig beskue på nærmeste hold. Arrangementet havde været omtalt i dagspressen, og rigtig mange mennesker mødte frem og fik en snak om fugle. Vi benyttede lejligheden til et medlemsfremstød, og en stor del af de fremmødte takkede ja til DOF’s 100 års jubilæumsgave i form af en CD med fuglestemmer og muligheden for at modtage 3 numre af ”Fugle og Natur” gratis.


29-07-2006:

Skestorke og silkehejre

I denne tid er der rige muligheder for at se skestorke på Skjern Enge. Indtil nu er op til 54 fugle set, gamle som unge, som raster og fouragerer i området. De kan ses overalt på lokaliteten vest for Skjern/Tarm, men de fleste og største observationer stammer fra Vesterenge, hvor en større flok som regel opholder sig dagen igennem. De fouragerer her, men det meste af tiden står de stille i ro og mag, halvt skjult af den rigelige vegetation, og slapper af.

Ungerne fra i år er lidt mindre end de gamle fugle, har ingen top og et lidt kortere næb, som er ved at skifte fra en lyserød til en mere grålig farvetone. Især når de flyver ses endvidere sorte spidser på svingfjerene. Lettest kendes de dog på deres adfærd. Ser man en eller to fugle følge efter en tredje, mens de med halsen sænket til vandret åbner og lukker næbbet og udstøder en trillende lyd, så er det ungfugle. Tilsyneladende er de dog på nuværende tidspunkt blevet så store at denne tiggeadfærd ikke mere kaster noget af sig, de voksne fugle ignorerer dem totalt, så efter kort tid begynder de selv at søge føde.

Et godt tip hvis man gerne vil se skestorke i aktivitet på tæt hold kan være at aflægge fugletårnet ved Lønborggård et aftenbesøg. Vi har ved flere lejligheder set flokke af skestorke lande her og efter kort tid gå i gang med at søge føde under 100 meter fra tårnet. Det er en god ide at være i tårnet i god tid, ca. kl. 20.00, inden skestorkene ankommer. Erfaringer viser, at hvis fuglene allerede er der når man kommer, er der stor sandsynlighed for at man kommer til at skræmme dem bort, når man går det sidste stykke over træbroen ud til fugletårnet.

Onsdag og torsdag den 26. og 27. juli kunne man desuden som bonusoplevelse se en silkehejre ankomme til området nogenlunde samtidigt som skestorkene. Efter at have stået lidt, og gået lidt rundt og fourageret, fløj den op og satte sig til overnatning i et af de udgåede træer umiddelbart nord for fugletårnet.


19-06-2006: Lørdag den 17. juni holdt Skjern Enge-gruppen sin månedlige tælling. Vejret var ideelt til fugletæling, overskyet – så der ikke opstår varmeflimmer – og kun en let vind, så fuglestemmerne let kan høres. Der blev da også gjort adskillige udmærkede iagttagelser:

8 Skestorke rastende og fouragerende rundt omkring i området.

2 Nilgæs gik omkring på Høje Sande. Måske kommende ynglefugle. I 2001 dukkede Nilgæs op med små gæslinger så sent som sidst i august måned.

De Sorthalsede Lappedykkere har holdt flyttedag: Kun 2 i Vesterenge, men hele 30 ved Ganer Å’s udløb.

Redebyggende Pungmejse i Tarm Kær. Første yngleiagttagelse i dette årtusinde!

Stadigvæk syngende Korttået Træløber i Lønborggård Park.

Blå Kærhøg på Nordmarkerne. En af de sjældne sommeriagttagelser af denne art.


07-06-2006: Er der set endnu en ny art i Skjern Enge? En Amerikansk Pibeand, angivelig en han i eklipsedragt, er rapporteret fra Vesterenge den 5. og 6. juni. Den beskrivelse vi hidtil har fået af fuglen udelukker dog desværre ikke med sikkerhed, at der kan være tale om en hybrid mellem Amerikansk og Europæisk Pibeand. Så der er al mulig grund til forsigtighed, og især til at få checket fuglen yderligere. Arten skal godkendes af SU (DOF’s Sjældenhedsudvalg), så eventuelle fotos vil være specielt værdifulde.

Hybrider mellem de 3 pibeandearter (europæisk, amerikansk og chilensk) optræder regelmæssigt i naturen, som regel er der tale om undslupne fangenskabsfugle. De kan forårsage megen forvirring blandt ornitologer. Således i foråret 2002, da en han gæstede Øster Hestholm, og i første omgang blev bestemt til Amerikansk Pibeand, men senere blev ”diskvalificeret”, og af SU behandlet og godkendt som værende en hybrid mellem Europæisk og Amerikansk Pibeand.


04-06-2006: Skarvernes yngleforsøg i Øster Hestholm er slut for 2006. Efter at deres æg i 2 omgange blev olieret med en blå væske opgav de forsøget og overlod rederne til Hættemågerne.

Hættemågerne – og øvrige fugle i Øster Hestholm – er iøvrigt udsat for en heftig prædation fra en kragefamilie i området. Når man går fra P-pladsen ved Ganer Å og ud mod fugletårnet har der siden begyndelsen af maj ligget store mængder ad æggeskaller på stien, måske fra hvad der svarer til 50 æg eller mere! Det er Kragerne der bruger stien som spisebord efter røvertogter i den nærtliggende mågekoloni. Også mange andre skaller er set, fex. en hel del cyanblå skarveæg og diverse andeæg..


31-05-2006: Artslisten for Skjern Enge er blevet en art længere. En Hvidøjet And, som blev skudt den 1. september 1958, har vi ikke tidligere været opmærksomme på.

Endvidere er listen blevet gennemgået, og arter, som ikke er set siden den 1. oktober 2000 (hvor der blev lukket op for vandet i den naturgenoprettede Skjern Å) er blevet forsynet med en ”*” foran artsnavnet. Det drejer sig forbløffende nok kun om 3 arter: Den ovenfor nævnte Hvidøjede And, Flodsanger og Hærfugl.

Listen burde måske forlænges med yderligere 3 arter, som førhen var ganske almindelige i det vestjyske landskab, men som nu er blevet sjældne her, såvel som i det øvrige land. Her tænkes på Toplærke, Kirkeugle og Urfugl. Vi har imidlertid ingen konkret viden om observationer, og har derfor valgt ikke at tage arterne med, selv om de var ganske almindelige mange steder i det 20. århundrede.

Hvis nogen skulle ligge inde med oplysninger om ældre observationer af disse arter fra Skjern Enge, vil vi meget gerne høre om det.


28-05-2006: Isfuglen yngler i Skjern Enge! Et tip fra en lystfisker om en redeplads er blevet checket og fundet aldeles korrekt. Ynglefundet er oven i købet fra områdets østlige del, og er dermed endnu et godt argument for, at også den del af projektområdetområde Skjern Enge, der ligger øst for A11, skal indlemmes i det kommende EU-fuglebeskyttelsesområde.

23-05-2006: Lørdag den 20. maj holdt Skjern Enge-gruppen sin månedlige tælling. Trods blæst og kulde var 5 morgenfriske tællere mødt frem i Hestholm-tårnet kl. 5.00. De kunne nyde synet af en Rødhovedet And, inden de gik i gang i områderne Nord og Øst. Kl. 9.00 dukkede yderligere 5 mand op, og de fordelte resten af områderne imellem sig. Til gengæld for deres gode morgensøvn måtte de dog opleve at retfærdigheden endnu en gang sker fyldest, idet det sidst på formiddagen begyndte at øse ned, og den Rødhovedede And lod sig ikke se mere den dag.

Dagens mest spændende observationer var:

Skestork 2, ved Hestholm-Tårnet. Den ene havde en farvering om benet, som blev aflæst. Det viste sig at være en 3K-fugl, ringmærket som unge i den store hollandske koloni Schiermonnikoog den 5. juni 2004.

Rødhovedet And 1 hun fouragerende Hestholm Sø ved Hestholm-Tårnet

Nilgås 2, Nordmarkerne. Potentielle ynglefugle, parring blev iagttaget.

Pomeransfugl 68, rastende Nordmarkerne.

Trane 2, trækkende SV ved Pumpestation Nord.

Rødrygget Tornskade 1, rastende Pumpestation Nord.


18-05-2006: Efter en dag med masser af regn, var det befriende til aften at se skyerne lette. Et ”Åben Ådal” arrangement i regnvejr er ikke det sjoveste, da både folk og fugl kryber i læ. Vi havde en aften med ca. 30 besøgende i fugletårnet ved Hestholm og masser af flotte fugleoplevelser. Skestorkene var ude at fouragere hele aftenen – 6 så vi i alt – hvoraf 2 stod lige nedenfor tårnet. Rødhovedet and opholdt sig fin kikkertafstand sammen med blishøns og troldænder. Dværgmågerne fløj hele tiden i området og klyder var der tæt på fugletårnet. Så kom der melding om mange pomeransfuglene ude ved Grønæltevej – op til 92 fugle var der set. Der blev samlet et hold, der gerne ville opleve pomeransfuglene, og vi så dem på fin afstand, både i luften og på marken. På vejen tilbage til fugletårnet blev der gjort ophold på p-pladsen, hvor der også blev spottet en stenvender og diverse andre vadefugle. Næste ”Åben Ådal” er søndag d. 18.6 kl. 13.00 til 16.00.

Se alle nyheder fra Skjern Å-dalen




Fakta
Kommune: Ringkøbing-Skjern
Areal: 5182 hektar
Ejerforhold: Naturstyrelsen

De tre alvorligste trusler:
- Færdsel
- Jagt
- Tilgroning

De tre mest påkrævede forbedringer:
- Jagtbegrænsning
- Sejladsbegrænsning
- Øget græsning/høslæt

Sidevisninger
Denne måned: 170
Sidste måned: 217

Forrige lokalitetLink til denne sideNæste lokalitet