Denne side er fra Caretakerprojektet, der forløb fra 2003-2013. Indholdet på siden vedligeholdes ikke, og kan derfor være forældet.
Råbjerg Mile & omgivende hedeområder


RRtorn. Foto Johnny Laursen, Gravlev

Sidste nyt
02-08-2011: Ynglefugletælling af Rødrygget Tornskade.

På 4 dage ( 16/7,23/7,25/7, 27/7 ) sidst i Juli lykkedes det i år igen at få optalt ynglebestanden af RRtorn på Hulsig Hede - en koncentreret indsats på 35 timer i felten, var lige akkurat nok til at nå nogenlunde rundt i alle hjørnerne af det store område.

Siden de hollandske tornskadeforskere stoppede deres undersøgelser på heden i 2006/2007 har det været småt med yngleobservationer af RRtorn i området. Men takket være Marten Geertsma´s gps yngleregistreringer fra 2006 og 2007, var det dog hurtigt muligt at få et overblik over hvor de vigtigste yngleområder i området befandt sig - med mindre de selvfølgelig havde flyttet sig i mellemtiden..., hvilket de så delvist havde gjort i mindst 2 tilfælde skulle det så senere vise sig..

Årets resultat blev på 45 sikre ynglepar, 7 mulige ypar samt yderligere 7 enlige fugle/fugle hvor ynglet var opgivet evt pga prædatering mv. Altså 45-52 par. Samtlige par mv er registret på googlemaps.

Alle par var enten varslende eller med unger i enten rede eller med udfløjne unger. Der blev kun registreret 27 juvenile fugle i perioden, hvilket langt fra viser noget om årets ungesucces. Pga tidspres, bl.a. fra vejrguderne.., var dette ikke helt så vigtigt i år. De til tider skybrudsagtige vejrtilstande her i Juli kunne tydeligt ses på heden - mange steder stod lyngen nærmest under vand og det var mere mose end hede.., især øst for landevejen var det sumpet. Dette kan have haft en negativ effekt for enkelte par ( drukning, nedkøling af små unger, sult ), men det så dog ikke ud til at have haft nogen significant betydning, med hele 45 sikre par ultimo Juli. Der var dog en del par stadig med små unger i reden, men det er dog normalt at nogle par ligger et 2. kuld efter det 1. er mislykkedes - så alting så egentligt meget godt ud. Den sene ankomst til Danmark i år kan måske også have rykket yngleprocessen lidt for nogle par? og dermed lidt flere sene par måske? Men heldigvis fandt RRtorn frem til både Danmark og Hulsig Hede - det er er det vigtigste :-)

Fordelingen af parrene var 23 par vest for landevejen og 22 par øst for landevejen. Vest for landevejen sås den største bestand SV for landevejen og øst for landevejen sås den største bestand omkring Vamster Banke lige vest for cykelstien.

Det kunne registreres, at der siden 2007 var sket 2 større forandringer i udbredelsen af RRtorn i området. I områdets NØ del var der dengang en bestand på mindst 4 par - i 2011 0 par! Disse var dog flyttet til et nyt kratområde længere sydover, hvor der ikke dengang ynglede RRtorn. I områdets vestlige del ynglede der i 2006+2007 en hel del par lige indenfor de yderste klitrækker i nogle forholdsvis lave kratområder, oftest langs kanten af nogle vest-øst gående dalsænkninger. I år kunne under 1/3 af disse par genfindes - dette på trods af en ret intens eftersøgning..Jeg kan dog sagtens have overset enkelte par i dette svære terræn for registrering af RRtorn. Her kunne jeg godt lige have brugt en dag extra til formålet :-)

Alt i alt viser gennemgangen i år, at Hulsig Hede nu gennem en længere årrække har en af Danmarks største ynglebestande af RRtorn. En årlig bestand der svinger lidt frem og tilbage omkring de 50 par er ikke så dårligt endda! De kvælstoffattige hedeområder tilbyder altså stadig gode levevilkår for arten, hvor de primære fødekilder er Klitoldenborre, humlebier samt natsommerfuglen Egespinderen.

Det er mit håb, at det i 2012 bliver muligt at få optalt IBA-områdets resterende RRtorn lokaliteter som fx. Råbjerg Mile området, som også huser en betydelig bestand. En samlet ynglebestand af RRtorn i hele IBA områdets 4400 ha på 75-80 par er sandsynligt - men det vil 2012 måske kaste endeligt lys over.

Gert Rasmussen


03-06-2007: INVENTERINGSLEJR PÅ SKAGENS ODDE

Inventeringslejr Skagens Odde 1.-3.juni 2007

I weekenden 1.-3. juni satte en flok caretakere hinanden stævne på Sundhedshøjskolen ”Diget” med det formål at registrere eventuelle yngle(tids)forekomster af Rørdrum, Rørhøg, Hedehøg, Blå Kærhøg, Kongeørn, Engsnarre, Plettet Rørvagtel, Trane, Hjejle, Tinksmed, Mosehornugle, Natravn, Hedelærke og Markpiber i Råbjerg Mile, omkring Sandmilen & Hulsig Hede (IBA 5) samt Jerup Hede og Råbjerg Mose (IBA 6).
Allerede første aften, hvor ledergruppen efter en fremragende middag fremlage en strategi for optællingen, viste det sig, at vi have fået sammensat en konstruktiv, positiv og humørfyldt gruppe. Ved hjælp af tilsendte feltkort og en bærbar computer med programmet Google Earth fandt vi frem til en linjetaksering fordelt på tre ruter. To i området Råbjerg Mile og en i området Sandmilen – Hulsighedes østlige del. Den ene rute i Råbjerg Mile skulle gå fra Råbjerg Kirke til parkeringspladsen ved Råbjerg Mile. Den anden fra Kandestederne til Husted Klit. I Hulsig Hede skulle ruten gå fra parkeringspladsen ved Sandmilen og sydpå til Hulsig øst for jernbanen. Området vest for jernbanen droppede vi, da lokalkendte var af den opfattelse, at her var der ikke noget at komme efter. Evt. kunne de tre chauffører, som tilbød at bringe og hente optællerne i ventetiden køre ad stranden fra Kandestederne og nordøst på, stoppe op, forcere den høje klint og spotte fra en klittop.
Via korrespondance dels med Palle Rasmussen, dels med Bjarke Huus, var vi blevet gjort opmærksom på to par ynglende Traner. Et par ved Milesøerne og et andet par lidt sydligere. Denne oplysning tog vi med os i felten, så vi kunne udvise ”rettidig omhu”.
Efter planlægningen kørte vi ved 21:30 tiden en lyttetur ad Råbjergvej. Stoppede op ved Hvide Klit, Lodskovvad og Råbjerg Sø. Desværre generede blæsten både os og fuglene. Dels udeblev sangen, dels kunne vi ikke havde hørt mange strofer, hvis en fugl trods alt havde givet lyd fra sig. På holdet var der enkelte, for hvem sangen af Vagtel og Natravn var et stort ønske. Derfor lyttede vi intenst i lang tid, men med negativt resultatet. Og da vi havde besluttet at stå op ved 4- tiden næste morgen, blev der almindelig opbrud. Dog blev et hold tilbage og det gav gevinst. Både Natravn og Vagtel kom på listen.

Morgentur i Råbjerg Mose.
Allerede nogen tid før lejren skulle finde sted havde vi drøftet muligheden af at droppe Råbjerg Mose. Dels fordi Palle Rasmussen allerede havde styr på Tranerne, dels på grund af mosens ufremkommelighed. Men en morgenobs under ledelse af Carlo Pedersen, som kender området, havde vi dog dagen før besluttet os for. Vi mødtes med Carlo kl. 5 ved Råbjerg Kirke. På vej til mosen gjorde vi holdt ved en stor grisefarm beliggende ved Nr. Gårdbovej og gjorde store øjne ved synet af Ravne i store mængder. 70- 100 fugle var på tidlig morgenhugst. Nogle mæskede sig med grisefoder andre med døde kroppe, som endnu ikke var blevet fjernet. At der er tale om sky fugle, blev vi overbevist om, da vi stod ud af bilerne. Selv om vi befandt os 250 meter fra læbæltet, som de fleste fugle holdt til i, så stak de af.
Hvor Gårdbovej, Jennetvej og Blæsbjergvej støder sammen ved den nordlige del af Råbjerg Mose går der en sti sydpå gennem mosen. Denne sti fulgte en større gruppe. Stien fortoner sig imidlertid pø om pø til ingen ting, således at den nærmest er ikke eksisterende, når man er kommet ca. 2 km mod syd. Så er et kompas eller en GPS gode at have i lommen. Specielt som på denne morgen, hvor solen ikke var på himlen.
Gruppen satte kurs mod Rødebro, og tre chauffører listede i bil til mødestedet. Vejret var ikke med os. Stærk blæst og overskyet. Der kunne komme regn når som helst. Da vi mødtes var det heller ikke fuglene, man var optaget af, men blomstrende Tranebær. En plante, som nogle ikke havde set før. De tre i bilerne havde dog noteret følgende: Dobbeltbekkasin 1, Vibe 8, Gøg 4, Stor Flagspætte 1, Musvåge 3, Gulspurv 3, Tornsanger 1, Løvsanger 1, Skovpiber 2, Gråsisken 1, Bogfinke 2, Solsort 4, Husskade 1, Hvid Vipstjert 4. Vi så ikke skyggen af de 4-5 par Traner , som yngler i mosen.
Hjem til morgenmad fra kl.8-9. Herefter var det planen, at de tre grupper, som vi sammensatte i går skulle køres ud til ruterne. Men allerede under morgenmåltidet begyndte det så småt at regne. Vi udsatte afgang en time, men da regnede det endnu stærkere. Lidt tynget af omstændighederne satte vi os i opholdsstuen og lod frustrationerne få frit løb.
Imidlertid havde Albert Steen-Hansen for eventualiteternes skyld taget et diasshow om Store Karlsø med. Det fordrev vi tiden med i ca. en halv time. DMI’s radar blev studeret, og madpakken, som ellers var beregnet til turen i felten, blev spist i tørvejr.
Endelig ved 12:30-tiden så vejret ud til at holde. To hold blev derpå kørt til optælling i Råbjerg Mile og omgivende hedearealer. Et tredje hold blev kørt til Sandmilen. Derefter var grupperne overladt til sig selv. Vejret forandrede sig efterhånden totalt. Skydækket drev vest på, og solen gav sved på panden.
De tre chauffører fordrev ventetiden med et besøg på selve Milen. Fra toppen af klitten er der et fint udsyn til Milesøerne, og deres omgivelser. Følgende fugle blev noteret: Gravand 12, Gråand 10, Krikand 11, Hvepsevåge 2 trkf. N, Tårnfalk 1, Stor Præstekrave, Dobbeltbekkasin 2, Stor Regnspove 2 (parringsflugt), Rødben 2, Svartbag 7, Sølvmåge 4, Hættemåge 3, Bysvale 14, Sanglærke 2, Engpiber 1, Mursejler 7, Gøg 1. Forgæves spejdede vi efter Traneparret ved Milesøerne.
Via mobiltelefon fik vi hen på eftermiddagen kontakt med grupperne. En gruppe blev samlet op på Kandestedvej. En anden gruppe i sydenden af Hulsig Hede. Tiden var da så fremskreden, at vi nærmede os spisetid kl. 18. Den tredje gruppe kom til Diget kl. 17:30. Den havde da gennemført hele turen til fods. Det var vi nogle, der var meget imponerede over!
Efter en fremragende middag var tiden kommet til rapportarbejde. I øvrigt skal det bemærkes, at de kulinariske oplevelser ved måltiderne var i særklasse, og i særdeleshed en medvirkende årsag til at alle befandt sig godt på stedet.
De små søer ved ”Brandertpasset”, et lokalt navn på det sted, hvor Ålbækvejen skærer gennem en klitrække ca. 3 km nord for Hulsig, fik et tidligt aftenbesøg. Der blev nemlig udtrykt ønske om at se nærmere på den lille flok Hættemåger, der holder til i den nordlige af søerne. Måske en koloni?
Men ved nærmere eftersyn måtte vi konstatere, at der næppe er tale om ynglende fugle. Noterede Rødben, Mudderklire, Krikand og Lille Lappedykker. 10-15 Hvide Vipstjerter gik til ro i en pilebusk.
Dagen sluttede med en lyttetur på samme rute, som i går. Heldet var med os på denne smukke aften, hvor vesthimlen tog farve af den nedgående sol, og Venus trådte tydeligere og tydeligere frem på en gråblå himmel. Både Vagtel og Natravn lod sig høre. En lille gruppe på fire gik ind i plantagen i retning af Natravnens snerren. En fugl fløj op og satte sig siden i en trætop, hvorfra den sang og gjorde aftenen til en særlig oplevelse for den, der ikke tidligere havde overværet dette sceneri.
Søndag den 3. juni.
Denne morgen fik folk lov til at sove længe. Der skulle pakkes og værelserne rømmes inden kl. 9. Derefter tog vi til Råbjerg Kirke og fulgte stien til Råbjerg Stene. Et område, som ikke var blevet dækket i går. Selvfølgelig lå der et latent håb i os om at finde Markpiber. Men vi søgte forgæves. To Pomeransfugle var imidlertid et plaster på såret.
Sluttede af på ”Diget” med et brag af en frokost, velsmagende og farverig. Med ønsket om fra samtlige deltagere at gentage succesen her eller et andet sted i landet blev der sagt farvel. Beklageligt nok, hvad der i øvrigt bekræfter de oplysninger, vi i forvejen havde fået fra både Palle Rasmussen og Bjarke Huus, var der negative observationer på Rørdrum, Rørhøg, Hedehøg, Blå Kærhøg, Engsnarre, Plettet Rørvagtel, Hjejle, Tinksmed, Mosehornugle, Markpiber og Stor Tornskade. Af fokusarterne var det kun Trane, Natravn og Hedelærke, som gav positive obs.

Andre obs.
Det var ganske vist fuglefolk, der i weekenden var i felten. Folk som normalt har blikket rettet fremad og opad. Men det var glædeligt at se, hvorledes interessen for detaljen voksede og bredte sig hos mange. Det gjaldt ikke mindst interessen for insekterne, hvoraf vi fandt larver af tre forskellige natsværmere: Ringspinder, Egespinder og Græsspinder. Egespinder var særlig talrig. Af dagsommerfugle kunne vi notere: Tidselsommerfugl, Okkergul Randøje, Okkergul Pletvinge, Almindelig Blåfugl og Nældens Takvinge. Også Lyngmåler var talrig.
Ved Råbjerg Mile fandt vi og fotograferede Væver ( Lámia textor ), en ret sjælden træbuk, som yngler i de øverste roddele af pil og poppel. På Råbjerg Stene så vi en farverig løbebille, hvis latinske navn er Carabus auratus eller måske nitens. På dansk henholdsvis Stor Guldløber og Lille Guldløber. Begge arter er rødlistet. Brun Sandspringer var talrig. For ikke at nævne Skarnbasse, som tilsyneladende drejede sig om den glatte metalskinnende form ”Glat Skarnbasse”( Geótrupes vernalis ).
NB! Jan Pedersen har efterfølgende bestemt guldløberen til Lille Guldløber "Carabus nitens". Denne art, skriver han, er ret udbredt på Hulsig Hede og andre steder på Odden.








Fakta
Kommune: Frederikshavn
Areal: 4463 hektar
Ejerforhold: Privat, Staten

De tre alvorligste trusler:
- Færdsel
- Tilgroning

De tre mest påkrævede forbedringer:
- Færdselsbegrænsning
- Vandstandshævning
- Øget græsning/høslæt

Sidevisninger
Denne måned: 108
Sidste måned: 118

Forrige lokalitetLink til denne sideNæste lokalitet