Denne side er fra Caretakerprojektet, der forløb fra 2003-2013. Indholdet på siden vedligeholdes ikke, og kan derfor være forældet.
Knudsø, Birksø & Julsø

Beskrivelse
Lillesø og Birksø er to mindre, næringsrige søer, gennemstrømmet af Gudenåen. Søerne er omkranset af tagrørs-bælter af varierende tykkelse, ellesumpe og skov. Lillesø er med sin bynære beliggenhed og Ry "Havn" stærkt påvirket af menneskelige aktiviteter.

Knudsø (191 ha.) er en op til 29 m. dyb, næringsrig sø, omgivet af skov og byområder. På tangen Horskær Spids samt langs sydøstbredden findes større rør-skovsområder. Ved søens østende findes vandrerhjem og campingplads med deraf følgende fritidsaktiviteter, bl.a. en intensivt benyttet badestrand.

Julsø (565 ha.) er næst efter Mossø den største af søerne i Gudenå-vandsystemet. I flere af de beskyttede vige forekommer udbredte rørskove af tagrør. Den lille ø Alø, der er ynglefuglereservat, var tidligere også omgivet af en stor rørskov, men denne er nu forsvundet. Søen er overvejende omgivet af skov og ellesumpe.

Adgangsforhold
Den bedste måde at opleve søernes fugleliv og natur er ved sejlads på søerne. Der er flere steder mulighed for at leje kanoer eller kajakker, ligesom tur-bådene fra hhv. Ry og Silkeborg til Himmelbjerget giver fine muligheder for at opleve søernes natur.
Bemærk at der flere steder i området findes områder der er udlagt som fuglereservat, med deraf følgende sejladsforbud. Det gælder bl.a. omkring Alø og i Rosvig.

Der findes offentlige opholds-arealer bl.a. ved Birkhede, ved Laven og ved Knudsø.

Læs mere herom - se links.

Fakta
Kommuner: Silkeborg, Skanderborg
Areal: 884 hektar
Ejerforhold: private

De tre alvorligste trusler:
- Nedbrydning af rørsump
- Sejlads
- Tilgroning

De tre mest påkrævede forbedringer:
- Sejladsbegrænsning
- Øget græsning/høslæt

Sidevisninger
Denne måned: 54
Sidste måned: 136

Forrige lokalitetLink til denne sideNæste lokalitet