Mandø
På vaderne omkring Mandø ses tusindvis af vade- og andefugle.
Beskrivelse
Mandø er sammen med Langli en af de mest uberørte øer i Vadehavet. At Mandø har fået lov at forblive næsten uberørt af sommerhusbebyggelse og turisme skyldes øens specielle topografi. Øen er omgivet af vadehav og forbindelsen til og fra øen er helt afhængig af tidevandet. Vejen der forbinder Mandø, Låningsvejen, er oversvømmet ved højvande, og det betyder at øen som regel kun er mulig at besøge ved lavvande.
Mandøs areal er omkring 8 km2. Øen er den eneste ø i det danske vadehav der er beskyttet af et havdige næsten hele vejen rundt. Den 11 km lange tur langs diget af bærmevejen er en god måde at opleve øens fornemme natur på.
Bebyggelsen på øen er koncentreret omkring Mandø by, som er beliggende på en klitrække på øens vestligste og højeste punkt.
I 1890 havde øen 262 indbyggere, i dag er indbyggertallet dalet til omkring 50.
Adgangsforhold
Det er to muligheder for at komme til Mandø. Man kan sejle, hvilket kræver god lokalkendskab til Vadehavet, eller man kan tage turen over vaden.
Langt de fleste tager turen ad Låningsvejen over vaden. Vejen er grusbelagt og oversvømmes ved højvande. Derfor er det vigtigt, at tjekke højvandskalenderen samt vejret inden man selv begiver sig til Mandø. Har man ikke selv mod på at køre, kan man fint tage traktorruten, som køres et par gange om dagen.
Vejnettet på øen er begrænset til "hovedvejen" til Mandø By samt bærmevejen/digevejen, som følger diget øen rundt. Herfra kan man iagttage det meste af fuglelivet.
Det er ikke tilladt at gå på digerne, men man må gerne benytte de kørselsovergange, der findes med regelmæssige intervaller på diget.