Hvidbrystet Præstekrave (Anarhynchus alexandrinus)
Hvidbrystet præstekrave 2005
Der blev optalt 36 par i 2005. Som de foregående år ynglede alle i Vadehavet – de 30 fandtes på Rømø. Det er det laveste antal, der er optalt i mange år. Køligt vejr og flere kraftige regnskyl i april og maj var måske medvirkende til det lave antal ynglefugle, ligesom ændring af ynglehabitaten og ræveprædation antages at være af betydning.
Hvidbrystet præstekrave er knyttet til sandstrande og klitter og til helt kortgræssede strandenge, der ligger nabo til sandstrande. Siden midt i 1990erne har Vadehavet været det eneste område i Danmark med ynglende fugle.
Siden 1996 har Danmarks Miljøundersøgelser i samarbejde med DOF (indtil 2002) og Naturinform hvert år optalt de ynglende hvidbrystede præstekraver i Vadehavet, hvor de fleste tællinger er foretaget af DOF’ere. I denne periode har arten ikke ynglet andre steder i Danmark. De fleste år har niveauet ligget på omkring 60 par, mens der 1999-2002 ynglede en del flere. 2005 er det første år, siden dette program startede, hvor antal ynglepar er væsentligt under 60 par.
Fanø
De første fugle ankom lige efter 1. april, og i slutningen af måneden var der fugle på det nordlige Fanø svarende til 12-15 par. De fleste fugle forlod imidlertid snart området igen uden at starte ynglen. Ifølge optælleren Kim Fischer skyldtes det hyppige besøg af ræv. Kun tre par blev og ynglede, mindst et par fik unger.
På Østkeldsand sydøst for Fanø ynglede ét par. Her kendes ynglesuccesen ikke.
Rømø
Rømø er i dag langt det vigtigste yngleområde for hvidbrystet præstekrave i Danmark. 25 af de 60 par yngler på kortgræssede strandenge, heraf 16 par på Rømø Sønderland og 9 par på Rømø Nørreland. De øvrige 35 par yngler i og ved klitvegetation ude på sandstranden. 60 par på Rømø er et minimumstal, da det ikke er let at finde alle par uden ynglesucces, og da ikke alle dele af det omfattende strandterræn er dækket lige grundigt, og der kan have været op til 10-15 yderligere par.
Mange æg og unger ude på sandstranden blev sikkert taget af stormhøjvandet 24. juni, men ynglesuccesen kendes ikke. Der vides heller ikke noget om ungeproduktionen på Rømø Nørreland, mens der blev set 14 årsunger på Rømø Sønderland 20. juni. Fra 10. juli til 5. september blev der regelmæssigt optalt mellem 40 og 130 hvidbrystede præstekraver på stranden. Der er desværre ingen angivelser af, hvor stor en del af disse, der var årsunger, og det er derfor meget lidt, der kan siges om ungeproduktionen i ynglesæsonen 2004.
Tøndermarsken
Der blev fundet to par ved Saltvandssøen. Der er ingen oplysninger om fuglenes ynglesucces.
Hvidbrystet præstekrave 2004
66 par blev optalt, og måske op til 80 par ynglede i Danmark i 2004, alle i Vadehavet. Fuglenes ynglesucces er ikke undersøgt, men et stormhøjvande 24. juni har sikkert taget mange æg og små unger på vesterhavsstrandene. Prædation fra især ræv er måske af betydning for antal ynglepar af arten, i hvert fald lokalt på Nordfanø og eventuelt også på Rømø Sønderland.
Hvidbrystet præstekrave er knyttet til sandstrande og klitter og til helt kortgræssede strandenge, der ligger nabo til sandstrande. Siden midt i 1990erne har Vadehavet været det eneste område i Danmark med ynglende fugle.
Foto: Per Poulsen
Fanø
Der ankom en del fugle til det nordlige Fanø i april, men de fleste startede tilsyneladende ikke ynglen, og der fandtes kun tre par, der udviste yngleaktivitet. I slutningen af juli havde to af yngleparrene hhv. 1 og 2 flyvedygtige unger.
Fra 1969 til 2001 ynglede der normalt mellem 15 og 23 par på Fanø, men siden 2001 er antallet faldet voldsomt, med kun 4 par i 2004 og 3 par i 2005 som minimum. Ifølge Kim Fischer, der har fulgt de hvidbrystede præstekraver i mange år, udvikler vegetationen i området sig i en retning, der gør stedet mindre velegnet for de ynglende hvidbrystede præstekraver. Herudover er der et stort prædationstryk fra ræv.
Rømø
Rømø er i dag langt det vigtigste yngleområde for hvidbrystet præstekrave i Danmark. De 30 par i 2005 er kun halvdelen af antallet i 2004, og tilbagegangen har fundet sted på alle ynglelokaliteterne på øen, og den har været lige så stor inde på de kortgræssede strandenge, hvor fuglene ikke forstyrres af besøgende, som ude på sandstranden.
30 par på Rømø er et minimumstal, da det ikke er let at finde alle par uden ynglesucces, og da ikke alle dele af det omfattende strandterræn er dækket lige grundigt, og der kan have været op til 10-15 yderligere par.
Årets ynglesucces kendes ikke, men fuglene ude på stranden blev forskånet for stormhøjvander i 2005. Som maksimum under sensommeren blev der optalt 75 hvidbrystede præstekraver på Vesterhavsstranden den 4. august. Hvor mange af disse, der var årsunger vides ikke, men tallet er 25% højere end antallet af de optalte ynglefugle på Rømø. Til sammenligning var maksimumantallet i 2004 kun 10% højere end antal optalte ynglefugle.
Tøndermarsken
Der blev fundet et par ved Saltvandssøen. Der er ingen oplysninger om fuglenes ynglesucces.
Bestand i Danmark
Siden 1996 har Danmarks Miljøundersøgelser i samarbejde med DOF (indtil 2002) og Naturinform hvert år optalt de ynglende hvidbrystede præstekraver i Vadehavet, hvor de fleste tællinger er foretaget af DOF’ere. I denne periode har arten ikke ynglet andre steder i Danmark. De fleste år har niveauet ligget på omkring 60 par, mens der 1999-2002 ynglede en del flere. Hvidbrystet præstekrave er ikke særlig stedfast, og farvemærkning har vist, at fuglene ofte skifter ynglested, og at de endda kan skifte ynglested midt i en sæson.
Det optalte antal ynglepar i perioden på mellem 60 og 100 par, er det største, der nogensinde er registreret i Vadehavet. Der har dog ikke tidligere været en så god dækning af området, som det har været tilfældet de seneste ni sæsoner.
Antal ynglepar af hvidbrystet præstekrave optalt i Vadehavet 1996-2004.