Denne side er fra Caretakerprojektet, der forløb fra 2003-2013. Indholdet på siden vedligeholdes ikke, og kan derfor være forældet.
Brabrand Sø & Årslev Engsø


Rekordmange bjergpibere kan for tiden ses på engene i det nordøstlige hjørne af Brabrand Sø

Sidste nyt
09-05-2007: Rødrygget svale ved engsøen

En rødrygget svale er onsdag den 9. maj gennem mindst 4 timer set fouragere omkring det gamle pumpehus, der er indrettet som fugletårn på nordsiden af søen.
Snesevis af fuglekiggere er i løbet af eftermiddagen valfartet til området for at få et glimt af de røde farver, og fuglen har artet sig ganske vel.
Efter lidt febrilsk eftersøgning blandt hundredvis af landsvaler og snesevis af bysvaler er det lykkedes alle at få den rødryggede at se.
Årslev Engsø kan således med succes føje endnu en art til listen af ornitologiske hit.


16-02-2007: Bjergpiber sætter ny rekord

Indtil 2001 var Bjergpiber en stor sjældenhed ved Brabrand Sø og Årslev Engsø, men i de senere år er overvintrende fugle blevet et regelmæssigt indslag på de våde enge langs søerne. Og i år slår fuglene alle rekorder, idet op til 15 fugle for tiden kan ses i samlet flok på engene i det nordvestlige hjørne af Brabrand Sø. Fuglene har holdt til i området siden sidst i februar og holder normalt stand til starten af april.
Bjergpiberen er en af få arter, der trækker mod nord om vinteren. De forlader de alpine ynglepladser i Mellem – og Sydeuropa for at tilbringe vinteren på fugtige enge langs søer, åer og kyster. I den forbindelse ses enkelte fugle eller småflokke rundt omkring i landet, med Vejlerne, Skagen og Brabrand Sø/Årslev Engsø som de bedste lokaliteter.


12-02-2007: Ørnetælling uden ørne

Det var med et realistisk håb om enten havørn eller vandrefalk, at 5 caretakere troppede op ved Årslev Engsø søndag morgen. Årsagen var DOF’s årlige rovfugletælling, der har til hensigt at få et overblik over antallet af overvintrende rovfugle herhjemme.
Vejret var mildt sagt ubehageligt med en strid vind fra øst og lidt nedbør i spredte byger. Og desværre lykkedes det ikke at få set de store rovfugle, om end vi havde fine oplevelser med fugle fra den lidt lettere del af skalaen, nemlig blå kærhøg, spurvehøg og musvåge. Derudover så vi bl.a. knarand, lille lappedykker og seks nilgæs i kulden, så alt i alt blev den alligevel en udmærket tur ved engsøen.


06-02-2007: Rovfugle udnytter de nye søer i Århus

Rovfugle som vandrefalk og havørn er normalt sjældne gæster ved de bynære søer i Århus, men i år er billedet anderledes. Begge arter er således set langt mere hyppigt siden nytår end tilfældet var sidste år.
En gammel vandrefalk hun ses nu næsten dagligt ved Egå Engsø, hvor den flere gange er set jage måger i luften. Fuglen ses gerne tidlig morgen på en af de to øer i søen, hvorefter den ofte flyver mod vest. Ved Årslev Engsø har vandrefalken været forbi en enkelt gang, men her er der tale om en gammel han og altså ikke Egå-fuglen.
Også havørnen har opdaget det god udbud af vandfugle i søerne og er således set to gange ved Årslev Engsø og en enkelt gang ved Egå Engsø. Alle gange har det været en ung fugl på 2-3K, måske den samme fugl, som jævnligt er set ved søerne længere inde i landet.
Noget kunne altså tyde på, at de mange vandfugle, der med etableringen af Egå Engsø i efteråret nu findes i omegnen af Århus, udgør et attraktivt ’spisekammer’ for vores mest specialiserede vandfuglejægere.
På søndag d. 11.2. tæller frivillige fra DOF rovfugle landet over i forbindelse med Ørnens Dag. Caretakergruppen for Århus Søerne vil naturligvis være på plads for at dokumentere den glædelige udvikling i kommunens fornemmeste vådområder


21-01-2007: Havørn til Åbent tårn!

Så lykkedes det endelig: Efter 3 år med regelmæssige Åbent tårn-arrangementer dukkede den længe ventede havørn op ved Årslev Engsø. Fuglen blev først set ved Naturcenter Sølyst ved Brabrand Sø på vej mod vest. Observatøren ringede beskeden ud til fugletårnet og straks blev alle skoper rettet mod øst. Spændingen steg til uanede højder og stor var forløsningen, da ørnen endelig blev spottet i det fjerne. Langsomt men sikkert kæmpede den sig nord om søen, mens alle deltagerne fik set fuglen rigtig fint i de mange teleskoper. Efter et kvarter forsvandt fuglen videre mod vest, sikkert på vej ’hjem’ til Salten Langsø og Mossø.
Derudover bød den ekstremt vandfyldte engsø på det sædvanlige udvalg af andefugle med mange sang- og knopsvaner, grågæs, pibeænder samt enkelte hvinænder og store skalleslugere. Efter opvisningen med havørn havde vi andre gode rovfugleobservationer, ikke mindst den mere eller mere stationære unge blå kærhøg langs Lyngbygård Åens udløb.
I alt 20 personer havde fundet vej til tårnet trods massive oversvømmelser af stier og veje, og mon ikke alle var tilfredse med dagens oplevelser?


16-01-2007: Åbent tårn nu på søndag

På søndag d. 21.1. afholder vi endnu engang Åbent tårn, når medlemmer af caretaker-gruppen sammen med naturvejleder Bjarne Golles inviterer indenfor i trætårnet på sydsiden af Årslev Engsø fra klokken 13-15.


16-01-2007: ’Lillebror’ fører sig frem!

Det kan godt være, at Årslev Engsø stadigvæk er storebror mht. alder og størrelse, men ser man på fuglelivet, er det den nye Egå Engsø, der løber med opmærksomheden. I løbet af den sidste uge har søen således budt på både vandrefalk, havørn og sølvhejre! Læg dertil en flok pibesvaner tidligere på vinteren og succesen er hjemme.
Caretaker-gruppen arbejder for tiden på at planlægge programmet for 2007, som vil komme her på siden snarest muligt. Vi håber på, at vi er nok til også at dække Egå Engsø, så vi kan følge det rige fugleliv ved begge de nye søer ved Århus


14-01-2007: Vand over alt!

Vinteren har været usædvanlig våd og det kan for alvor ses i disse dage. Begge søer svulmer af vand, og mange steder er stierne oversvømmede.
Dertil kommer de seneste dages voldsomme blæst, der betød, at vores tælling i lørdags måtte aflyses.
Netop nu er der en del pibeænde, grågæs og sangsvaner i søerne, mens man skal lede lidt mere for at finde arter som stor skallesluger, hvinand og taffeland


17-12-2006: Åbent tårn

Årets sidste Åbent tårn-arrangement startede i silende regn. Måske derfor dukkede kun 3 (!) besøgende op i tårnet, og det var en skam. Det lykkedes nemlig solen at trænge gennem skydækket og det gav mange gode fugleoplevelser. Søen svulmer af af vand for tiden og fuglene kommer ganske tæt på tårnet.
De mange pibeænder med enkelte spidsænder imellem blev studeret sammen med hvinænder, taffelænder og enkelte troldænder. Sangsvanerne og grågæssene skabte stemning med deres ivrige stemmer og vi fik også set et par små lappedykkere i kanten af vegetationen.


03-12-2006: Rørhøg på afveje?

En rørhøg ved Brabrand Sø er ikke et usædvanligt syn, idet arten yngler i rørskovene langs søen. Derimod er det meget usædvanligt at se rørhøg på denne årstid, da fuglene som regel trækker til Middelhavet og Afrika i løbet af efteråret.
Ikke desto mindre holder en ung rørhøg til ved Brabrand Sø i disse dage, ligesom der også ses rørhøge andre steder i landet.

Klimaændringer?
Forklaringen skal sikkert findes i den meget milde vinter i år, der også for mange andre fuglearters vedkommende fører til usædvanlige forekomster. Om det er en enlig svale, eller om vi skal til at vænne os til rørhøgen som vintergæst, vil fremtiden vise. Hvis vi får de forventede klimaændringer med øgede temperaturer er det ikke utænkeligt, at rørhøgen vil begynde at overvintre herhjemme. I dag skal man således ikke længere væk end til Holland for at finde regelmæssige vinterkvarterer for arten.


29-11-2006: Engsøerne myldrer af liv

Lige nu er der mange, gode grunde til at bruge et par timer ved de to engsøer i kommunen, Årslev og Egå Engsø. Og besøg gerne begge to, da begge søer har deres specialiteter.
Årslev kan især byde på rigtigt mange grågæs, men også nilgås, stor skallesluger og blå kærhøg findes kun hér. Er man til gengæld til svaner må man en tur om Egå Engsø og se de mange hundrede sangsvaner og de ca. 25 pibesvaner. Desuden kan et besøg give bjergvipstjert ved ind- og udløb ligesom en lille skallesluger hun holder til i søen.
Begge søer huser desuden et flot udbud af svømme- og dykænder og de hyggelige små lappedykkere, der flyder rundt som små puder på vandet.
Så det er bare med at komme ud og nyde de mange fugle i den bynære natur!


19-11-2006: Efter en længere pause i gruppens arbejde lykkedes det at tælle søerne op over to dage i denne weekend.
Det er som sædvanligt andefuglene der dominerer billedet i det sene efterår. Godt med pibeænder, lidt krikænder og hvinand og troldand ser vi flest af. Til gengæld er der stort set ingen sangsvaner pt., men de er nok draget til Egå Engsø, hvor der ses rigtig mange. Derimod ser grågæssene ud til at nyde det milde vejr og ses i tal på over hundrede.
Ved begge søer kan man glæde sig over synet af jagende blå kærhøg mens isfugl ser ud til at hold til ved Lyngbygårds Å. Her skal man også holde lidt udkig efter stor tornskade i krattene op mod Årslev By. Endelig er det glædeligt at skæmejserne tilsyneladende er vendt tilbage til Brabrand Sø efter den hårde vinter sidste år.


19-05-2006: Skestork gæster Årslev Engsø

For første gang nogensinde har en Skestork fundet vej til Årslev Engsø. Fuglen blev opdaget af en lokal caretaker hertil morgen, hvor den blev set rastende langs nordsiden af søen.

Skestorken har siden 1996 ynglet regelmæssigt på et par lokaliteter ved Ringkøbing Fjord og Limfjorden men arten er tilsneladende under spredning, så det var ventet, at den før eller siden ville dukke op i området.


08-05-2006: Dagens tælling blev gennemført med assistance udefra, da kun to caretakere dukkede op. Heldigvis kunne Morten Jenrich tælle engsøen, så vi alligevel fik et godt billede af fugleliv her og nu.
Efter den kolde vinter er det nu for alvor blevet forår, hvilket bl.a. ses af de mange gæslinger, der piler rundt i græs og siv langs søerne. De sorhalsede lappedykkere er dukket op i pæne tal igen i år i Brabrand Sø og rørhøgene ser ud til at få mindst to par. Pungmejserne bygger ivrigt på en rede ved Brabrand-hallen og der er godt gang i nattergalesangen.
Ved Engsøen er der, sædvanen tro, flotte tal for tinksmede på denne årstid, og de første temmincksryler er også dukket op. Der er stadig en del svømmeænder i søen, mest spændende de relativt mange hanner af ske- og atlingand samt et par knarænder. Det ville være dejligt, om disse sjældne fugle vælger at yngle i år.


24-03-2006: Engsøen får ny art

Det er efterhånden sjældent, at en ny art for lokaliteten dukker op ved Årslev Engsø. Men i dag lykkedes det for to af områdets mest trofaste ornitologer at se den første trane nogensinde, da en enkelt fugl ved middagstid trak over søen. Dermed er tranen art nummer 243 set på lokaliteten, hvis man inkluderer racer og hybrider.
Tranen er i de senere år gået meget frem både herhjemme og i landende omkring os, men da den vigtigste trækrute mellem ynglepladserne i nord og vinterkvarterene i Sydeuropa går over Sjælland og Bornholm, er det ikke mange traner man ser i det østjyske. Forhåbentlig vil tranen fortsætte med at ekspandere herhjemme så vi i fremtiden oftere kan nyde synet af de imponerende fugle i det østjyske landskab.


04-03-2006: Årets første tælling løb af stabelen i dag på en kold og overskyet dag. Begge søer er frosset til på nær nogle våger hvor åerne løber ind og ud af søerne. I engsøen ligger godt med andefugle, både dyk- og svømmeænder, ligesom en stor flok gæs bruger området både som raste- og fourageringslokalitet. 2 nilgæs ser ud til atter at have udset sig engsøen som ynglelokalitet og de første forårsbebudere er også på plads, bl.a. vibe og gravand.
Ved Brabrand Sø er der kun en smule åbent vand i vestenden og ved udløbet, samt langs med Døde Å mellem motorvejen og Brabrandstien. Sidstnævnte sted ligger en stor mængde andefugle med mange pibeænder og krikænder imellem og venter på bedre vejr, så de kan sprede sig ud over det oversvømmede engområde.
Det lykkedes ikke observatørerne at genfinde de små skalleslugere, men de blev senere på dagen set i engsøen.


29-10-2005: Årets første Bjergpiber

I dag blev årets første observation af Bjergpiber ved Brabrand Sø/Årslev Engsø meldt ud på DOF-basen, idet der blev set 2 fugle i NV-enden af Brabrand Sø samt en enkelt ved Årslev Engsø. Området har de senere år udmærket sig som ét af landets bedste overvintringssteder for arten og denne vinter ser altså ikke ud til at skuffe de forventningsfulde ornitologer.
Det skal desuden nævnes, at næste tælling er flyttet fra d. 5.10. til d. 12.10.


08-10-2005: Optælling og Åbent Tårn 08-10-2005

Kun 3 optællere mødte frem til tælling denne herlige efterårsdag, selvom solen skinnede fra en skyfri himmel og temperaturen sneg sig godt op over middel for måneden. Om det var solen eller ej, så var det ikke kun fuglefolk og motionsløbere der var ved søerne i dag. I Årslev Engsø var der gang i jagten helt fra solopgang, og undertegnede skal ikke lægge skjul på, at det er sørgeligt at se fuglene flyver skrækslagne rundt i området, uden at kunne finde ro til at raste og fouragere. Området er så lille og smalt, at et par jægere på en ø midt i søen stort set rydder hele østenden for fugle, og områdets betydning som rasteområde bliver utvivlsomt mærkbart forringet under de nuværende forhold.
Dagens tælling er således sværd at stole helt på, da det er umuligt at holde styr på de mange fugle hver gang de flyver op. Så vi må blot konstatere, at især pibeand og krikand dominerer blandt andefuglene, med enkelte uanselige skeænder og spidsænder imellem. De sidste vadefugle holder stand endnu, heriblandt lidt strandhjejler, brushøns og almindelige hjejler. Gæs var der stort set ingen af denne morgen, men måske kommer de igen, når roen atter sænker sig over dette herlige naturområde.
Efter tællingen afholdt caretakerne Åbent Tårn med den lokale naturvejleder, hvor ca. ti personer dukkede op. Fra trætårnet var der fin udsigt til de fleste arter af både ande- og vadefugle, om end de fleste lå på en vis afstand. En enkelt masseopflyvning fik straks alle til at spejde efter havørn eller vandrefalk, men det var ’blot’ den lokale spurvehøg ude på jagt.


30-07-2005: Amerikaner besøger engsøen

Idag er en stribet ryle observeret for 3. dag i træk. Denne sjældne vadefugl, der er gæst fra den anden side af atlanten, er den hyppigste amerikanske vader her i landet men ikke desto mindre lidt af en sjældenhed. Fuglen ses oftest fra trætårnet på sydsiden eller fra de to bænke et par hundrede meter længere mod vest.


30-07-2005: 30-35 dukkede op til caretakergruppens første åbent-tårn-arrangement efter sommerferien. Der var et pænt udbud af forskellige vadere og næsten alle fik set den stribede ryle. Arrangementet sluttede med silende regn, men inden da nåede vi også lige at se fiskeørnen snuppe en fisk. Det er højsæson for fiskeørn ved søen netop nu, og den ses dagligt. Men nogen gange skal man være heldig for det tager ikke mange minutter for ørnene at fange en fisk

21-06-2005: Verdens største terne gæster Årslev Engsø

For anden gang på to uger er den sjældne rovterne her til aften blevet set ved Årslev Engsø. Denne gang drejer det sig om to adulte fugle, der blev opdaget omkring kl. 18. Fuglene raster for det meste på en mudderflade ved Lygbygård Å’s indløb i søen, men nu og da er de oppe at flyve i området.
Rovternen er set hvert år siden etableringen af Årslev Engsø, og lokaliteten udmærker sig som et af landets bedste steder for arten, hvis nærmeste ynglepladser ligger langs den svenske østkyst.


18-06-2005: 3 deltagere var mødt op til dagens tælling, der blev gennemført i dejlig solskin og let vind. Fuglene er for alvor ved at være klar med ungerne, bl.a. hos grågås, nilgås, gråand, gravand, blishøne og ikke mindst de små charmetrolde i Brabrand Sø, de sorthalsede lappedykkere. Desuden er der stadig hanner af samtlige svømmeænder på nær spidsand på plads i engsøen, så måske..?!
Dejligt var det også at konstatere, at Brabrand Sø ser ud til at huse hele 3 par rørhøge i år. Derimod ser det meget skidt ud med både pungmejse og skægmejse, der ikke ser ud til at yngle i år. Måske var vinteren for hård for sidstnævnte, mens sidste års sikre yngleplads for pungmejse ikke huser fugle i år.
Ellers er det bare at konstatere, at især Årslev Engsø stadig har en imponerende bred vifte af ikke mindst ænder og klirer at byde på i sommervarmen, så det er bare med at komme ud og kigge selv!



29-05-2005: På denne lidt blæsende aften, var der i anledning af fuglenes dag arrangeret en offentlig tur rundt om Brabrand sø. Et par medlemmer af caretakergruppen guidede den lille gruppe rundt, hvor vi fik set og ikke mindst lyttet til flere af de almindeligste sangfugle (nattegalen glimrede desværre ved sit fravær). På trods af at der ikke var så mange fugle som man kunne have ønsket sig havde vi trods alt en fin tur, med græshoppesanger, rørhøg og en særdeles tillidsfuld munk som nogle af højdepunkterne.

22-05-2005: 22-05-2005: Caretaker-tælling

5 medlemmer af gruppen var mødt frem til dagens tælling, der blev gennemført i flot, men lummert, forårsvejr. Det er tydeligt, at ynglesæsonen nærmer sig, idet der efterhånden begynder at dukke flere unger op, mens mange af trækgæsterne synger på sidste vers. Af spændende obs. kan nævnes et overskud af hanner af både atlingand, krikand, skeand og knarand i Årslev Engsø, hvilket giver håb om mulige yngleforsøg. Desuden viser både gravænderne og nilgæssene allerede deres unger frem, mens det skal blive interessant at se, hvad der kommer af vadefugleunger. Der er stadig en del temmincksryler tilbage, ligesom et par unge dværgmåger raster i søen. Af småfugle kan nævnes lidtt stenpikkere, to nattergale samt, at en enkelt græshoppesanger snurrer lystigt af sted.
Brabrand Sø er relativ artsfattig til sammenligning, til gengæld byder den på pænt med sorthalset lappedykker og rørhøg for tiden. Det lykkedes endvidere at høre to skægmejser på sydsiden, ligesom to græshoppesangere sad skulder ved skulder i SV-enden.
Næste tælling løber af stablen 11. juni kl. 7.00.


19-05-2005: Åbent tårn

På en lun men grå forårsaften mødte ca. 30 besøgende op til Åbent tårn ved Årslev Engsø. Turen startede med det lokale par nilgæs, der viste to, dunede unger frem. Denne succesfulde indvandrer ser dermed ud til, at have bidt sig fast i den nye sø. Fra tårnet var der udsigt til de mange grågæs, der stadig holder til i området, ligesom en del gravænder poserede flot på tangerne. Derudover var der få andefugle tilbage, men vi fik da set atlingand, skeand, taffeland og troldand foruden en enkelt pibeand. Ellers var det mest vadefugle, der var i fokus, bl.a. både stor og lille præstekrave, mange mudderklirer og enkelte temmincksryler. Efter turen lykkedes det for enkelte personer at få hørt den sjældne savisanger, der for tiden holder tid i SV-enden af Brabrand Sø.


09-05-2005: Tælling d. 8.5.2005

Fire morgenfriske caretakere mødtes kl. 7 på P-pladsen ved Søskovvej til dagens tælling. Vi delte os i to hold, så vi igen fik dækket begge søer. Vejret var fremragende fra morgenstunden, stort set skyfrit og svag vind.
Fuglelivet ved søerne har skiftet karakter de seneste uger, idet svømmeænderne næsten er væk, mens vadefuglene har taget over. Dagens tælling gav således bl.a. imponerende 115 tinksmede og 23 brushøns, samt en lille flok på 6 småspover. Blandt andefuglene dominerer grågåsen med 90 individer, mens der kun blev talt få svømmeænder. Spændende er det dog, at der pt. ses hanner af både knarand, skeand og atlingand, hvilket måske kan indikere yngleforsøg. Af andre potentielle ynglefugle kan nævnes, at der blev talt hele 140 toppede lappedykkere, mens 25 sorthalsede måske er lidt skuffende. Man kan håbe, at der er fugle på rederne i hættemågekolonierne, der bliver talt op fra båd senere på året. Blandt rovfuglene blev set 1 par rørhøge ved engsøen, mens to hanner i hver sin ene af Brabrand Sø giver håb om ynglepar af denne elegante rovfugl.
Af nye forårsbebudere siden sidst kan bl.a. nævnes gøg, mursejler og græshoppesanger.
Næste tælling finder sted søndag d. 22.5.


16-04-2005: Til denne rastefugletælling var vi desværre ikke deltagere nok til at gennemføre en koordineret optælling ved begge søer. Vi valgte at gennemføre tællingen alligevel og koncentrerede os om Årslev engsø. På denne tid af året er de fleste af svømmeænderne og lappedykkerne ankommet, hvilket vi ved selvsyn kunne konstatere. Nogle af vinterens gæster hænger også på endnu bla. 7 hvinænder og 10 store skalleslugere, hvilket kan give et lille håb om at nogle vil blive og benytte de redekasser gruppen har opsat til netop disse to arter. Resten af observationerne kan selvfølgelig ses på dofbasen.dk

14-04-2005: Åbent tårn ved Årslev Engsø
Endnu en gang var vejrguderne os mildt sagt uvenligt stemt, da der her til aften var inviteret til endnu en udgave af Åbent Tårn ved Årslev Engsø. En til tider let silende regn kombineret med tåge gav ikke de bedste obs-betingelser, men alligevel havde et halvt dusin fugleinteresserede valgt at kigge ind. Og de fik, efter omstændighederne, mange fine indtryk af fuglelivet netop nu. De mange andefugle dominerer området med især pibeand og krikand, men også en del ske- og gravænder er kommet til. De tålmodige kunne endda nyde en atlingand han i dagens sidste lys. En flot brushane han med hvid halskrave lyste op i skumringen, ligesom fire sorthalsede lappedykkere lige så stille gled frem foran tårnet i ren opvisningsstil. Lægges dertil arter som stor regnspove, rødben, strandskade, grågås og de lokale nilgæs har man et ganske godt billede af områdets kvaliteter. Endelig skal nævnes, at en ringdrossel, der ikke er vanlig i området, holdt til på nordsiden af søen her til aften.
Alt i alt en hyggelig aften ved søen med en lille, men meget interesseret, gruppe af lokale fuglefolk.


21-03-2005: Vandrefalk til engsøens fødselsdag

Lørdag d. 19.03. var det præcis to år siden, at vandet fra Århus Å blev ledt ind over engene ved Årslev Engsø. Caretaker-gruppen for Brabrand Sø/Årslev Engsø fejrede dagen ved at holde Åbent tårn med kakao og boller til de fremmødte. I alt 40 personer havde valgt at slå vejen forbi tårnet denne lørdag, hvor vejret var rigtig fint og forårsagtigt. Den megen afsmeltning de seneste dage havde medført, at vandstanden i søen var rekord høj. Derfor var fuglene noget spredt i området, men der var dog fine oplevelser med de mange andefugle og gæs, der for tiden raster i søen. Netop som snakken faldt på de store rovfugle kom dagens særlige gæst, en gammel vandrefalk, glidende ind over tårnet, kredsede op i stor højde, og fortrak videre mod nordøst. En meget flot opvisning, der gav de mange fremmødte en god fornemmelse af, hvilken forbedring søen har medført for fuglene i området.


20-01-2005: Årets første tælling

Lørdag d. 15.01 afholdt caretaker-gruppen årets første tælling. Til lejligheden var 8 personer mødt op, hvilket er ny rekord ! Det var meget glædeligt at se flere nye ansigter i gruppen, og det er bare at håbe, at det er en blivende tendens.
Selv tællingen foregik i to grupper, én tog sig af Årslev Engsø og én af Brabrand Sø. På denne måde kunne vi nå hele området på ca. 3 ½ time, hvilket må siges at være overkommeligt.
I fint vejr fik vi set ganske pænt med sangsvaner og store skalleslugere og godt med pibeænder og krikænder. Der blev tillige set både hale- og skægmejser ved Brabrand Sø, så alt i alt en fin tælling. For en samlet artsliste henvises til DOFbasen.
Næste tælling finder sted d.2.4., men inden da skal vi fejre fødselsdag ! D. 19.3. har Årslev Engsø nemlig eksisteret i 2 år, og i den anledning inviterer caretakergruppen og Naturcenter Sølyst på Åbent Tårn samme dag, kl. 9.30-12.00 i trætårnet på sydsiden.


05-01-2005: Åbent tårn lørdag d. 8.1. kl. 9.30-12.00

Nu på lørdag afholder caretaker-gruppen årets første Åbent tårn arrangement i samarbejde med naturvejleder Bjarne Golles. Alle er velkomne til at kigge ind i det nye trætårn på søens sydside og få set en række af de fuglearter, der bruger søen som overvintringsplads. Netop nu opholder mange svaner og ænder sig i området, ligesom en del grågæs stadig holder stand mod kulden. Det kan bl.a. nævnes, at der regelmæssigt ses Knarand og Bjergpiber ved søen, ligesom to Vandrefalke er set så sent som i dag.
Så tag varmt tøj på, medbring evt. en termokande kaffe og kom ud og se, hvad engsøen kan byde på.


16-12-2004: Åbent tårn lørdag d. 11.12.2004

Ovenpå en række meget velbesøgte Åbent tårn-arrangementer måtte caretaker-gruppen sande, at træerne ikke vokser ind i himlen. Således blev lørdagens tur den hidtil dårligst besøgte, idet kun 3 personer, udover de 4 lokale ornitologer, dukkede op, den første efter halvanden times venten! Om det skyldes det kedelige vejr med tåge og tunge skyer, eller det var en kombination af juleindkøb og julefrokoster dagen før, skal være usagt. Tilbage står, at en lørdag formiddag op til jul måske ikke er det bedste tidspunkt til fugleture, hvilket er noteret !
Den udvalgte flok fik dog lidt at varme sig på, da den lille skallesluger hun, der opholder sig i området, lod sig beskue, om end på lidt stor afstand. Ellers var det igen sangsvanerne, canadagæssene og ikke mindst de mange pibeænder, der kom helt tæt ind under tårnet, der gav lidt varme i tæerne. Derimod skuffede antallet af især stor skallesluger, ligesom rovfuglene holdt helt lav profil denne dag.
Næste arrangement løber af stabelen d. 8. januar i det nye år, og forhåbentligt er vejret med os denne gang, ligesom vi snart gerne ser den havørn på isen, som visse medlemmer af caretaker-gruppen snakker meget om !


16-12-2004: Sjælden skallesluger ved Årslev Engsø

På en vintertur langs Årslev Engsø vil man ofte bemærke de mange blishøns, ænder og svaner, der opholder sig i området. Måske vil man også se de laksefarvede hanner af stor skallesluger, men man skal have noget mere tålmodighed, hvis man skal opdage en af de sjældne vintergæster, der igen i år har fundet vej til søen; den lille skallesluger. Netop nu kan en enkelt hun ses dykkende i søen, men den er meget uanseelig i sine grå, brune og hvide farver, så man skal give sig god tid til at gennemsøge søen. Et godt sted at kigge er fra det nye tårn langs sydsiden af søen, og det er absolut en fordel, hvis man har et teleskop.
Lille skallesluger yngler i Norden meget fåtalligt i vegetationsrige skovsøer i det nordlige Norge og Sverige, mens den er noget mere almindelig i Finland, der ligger tættere på artens kerneområde i Sibirien. Arten foretrækker at anlægge sin rede i hule træer, f.eks. i gamle sortspættehuller, hvilket tillige ses hos hvinanden, der også kan ses i søen for tiden.
En meget lille del af den nordvesteuropæiske bestand på ca. 30.000 fugle overvintrer i Danmark. Normalt observeres mellem 400-600 små skalleslugere herhjemme, med flest observationer omkring København. I Østjylland er den lille skallesluger en sjælden men regelmæssig gæst, og især ved Mossø, Salten Langsø, Stubbe Sø, Rugård Nørresø og Norsminde Fjord er fuglen set fast i de senere år, på gode dage i småflokke på op til 30-40 individer. Og så altså ved Årslev Engsø, hvor arten er set i begge søens leveår med 4 hunner som foreløbigt maksimum d. 20.4.2004.
Har man brug for hjælp til at få øje på den smukke, men let oversete, skallesluger, er der hjælp at hente. Lørdag d. 8.1. mellem 9.30-12.00 inviterer lokale ornitologer nemlig til Åbent tårn i det sydlige trætårn. Her vil der, udover en snak om fuglelivet i området, være mulighed for at se den lille skallesluger i de medbragte teleskoper, hvis fuglen stadig opholder sig i søen.


01-12-2004: Åbent tårn ved Årslev Engsø

Lørdag d. 11. december er der igen mulighed for at opleve fuglelivet ved Årslev Engsø med hjælp fra lokale ornitologer.
Netop nu er området indtaget af vintergæster nordfra, der bruger søen som overvintringsplads. Der vil være mulighed for at kigge i kraftige kikkerter og få hjælp til at bestemme fuglene, ligesom man kan høre mere om DOF´s caretaker arbejde i området.
Arrangementet afholdes i det sydlige trætårn fra 9.30-12.00. Tårnet nås ved at følge stien mod vest fra den sydlige pumpestation.
Arrangør: DOF Århus Amt i samarbejde med Naturcenter Sølyst



01-12-2004: Skægmejser med vintermave

På en tur rundt om Brabrand Sø har man for tiden gode muligheder for at stifte bekendtskab med en af rørskovens let oversete arter, nemlig skægmejsen. Ofte vil man passere en flok skægmejser uden at opdage dem, men lærer man deres specielle kald at kende, et hårdt ”pting”, har man mulighed for fine fugleoplevelser. Netop nu vimser småflokke rundt i rørskovene langs søen, på jagt efter deres fortrukne vinterføde, tagrørenes frø. Er man stille og tålmodig kan de smukke fugle komme helt hen til kanten af rørskoven og ses på få meters afstand, mens de intetanende søger føde. I yngletiden lever skægmejsen ikke af frø men af insekter. Da der er stor forskel på at fordøje insekter og frø ændres mejsernes mave i løbet af året, så den er i stand til at klare den skiftende føde !
Skægmejsen er en relativ ny ynglefugl i Danmark. Det første ynglefund kom så sent som i 1966, men siden har fuglen bredt sig meget, og man regner i dag med, at der yngler op i mod 2000 par herhjemme. Skægmejsen lever udelukkende i rørskove, hvor de opholder sig hele året, men fuglene er meget sårbare overfor kulde. Således kan en stor del af bestanden gå til grunde i isvintre. Heldigvis har skægmejsen en meget stor ungeproduktion, de kan få op til 4 kuld på én sommer, så bestanden kommer sig hurtigt efter en hård vinter.
.


20-11-2004: Vinterfugle ved Årslev Engsø

Lørdag d. 20.11. afholdt Naturcenter Sølyst i samarbejde med DOF det såkaldte "Åbent tårn"-arrangement. Her inviterer medlemmer af den lokale caretaker-gruppe og naturvejleder Bjarne Golles alle fugleinteresserede indenfor i ét af områdets fugletårne, hvor man har mulighed for at kigge i teleskoper og få svar på spørgsmål om fuglene i området.
Denne solbeskinnede lørdag valgte ca. 40 personer at kigge ind i det nye fugletårn på sydsiden af Årslev Engsø. Herfra har man en pragtfuld udsigt over den mellemste del af søen, og mange udtrykte deres overraskelse over, hvor mange fugle der egentlig er at se her. Flere af områdets vintergæster var dukket op, bl.a. sangsvane og stor skallesluger. Desuden var der stadigvæk godt med pibe- og krikænder i området ligesom en flok på ca. 80 grågæs holdt stand endnu, inden afrejsen mod det sydlige Europa. Andre arter, der lod sig beskue i den klare vintersol var bl.a. taffeland, troldand, hvinand, fiskehejre og en enkelt flamingo i skrigende lyserød plastik, placeret midt i søen !
På trods af bidende kulde et vellykket arrangement, der forhåbentligt kan være med til at øge interessen og glæden ved at besøge denne perle i udkanten af Århus


14-04-2004: Åbent tårn ved Årslev Engsø
Endnu en gang var vejrguderne mildt sagt uvenlige, da der her til aften var inviteret til endnu en udgave af Åbent Tårn ved Årslev Engsø. En til tider let silende regn kombineret med tåge gav ikke de bedste obs-betingelser, men alligevel havde et halvt dusin fugleinteresserede valgt at kigge ind. Og de fik, efter omstændighederne, mange fine indtryk af fuglelivet netop nu. De mange andefugle dominerer området med især pibeand og krikand, men også en del ske- og gravænder er kommet til. De tålmodige kunne endda nyde en atlingand han i dagens sidste lys. En flot brushane han med hvid halskrave lyste op i skumringen, ligesom fire sorthalsede lappedykkere lige så stille gled frem foran tårnet i ren opvisningsstil. Lægges dertil arter som stor regnspove, rødben, strandskade, grågås og de lokale nilgæs har man et ganske godt billede af områdets kvaliteter. Endelig skal nævnes, at en ringdrossel, der ikke er vanlig i området, holdt til på nordsiden af søen her til aften.
Alt i alt en hyggelig aften ved søen med en lille, men meget interesseret, gruppe af lokale fuglefolk.


14-04-2004: Åbent tårn ved Årslev Engsø
Endnu en gang var vejrguderne mildt sagt uvenlige, da der her til aften var inviteret til endnu en udgave af Åbent Tårn ved Årslev Engsø. En til tider let silende regn kombineret med tåge gav ikke de bedste obs-betingelser, men alligevel havde et halvt dusin fugleinteresserede valgt at kigge ind. Og de fik, efter omstændighederne, mange fine indtryk af fuglelivet netop nu. De mange andefugle dominerer området med især pibeand og krikand, men også en del ske- og gravænder er kommet til. De tålmodige kunne endda nyde en atlingand han i dagens sidste lys. En flot brushane han med hvid halskrave lyste op i skumringen, ligesom fire sorthalsede lappedykkere lige så stille gled frem foran tårnet i ren opvisningsstil. Lægges dertil arter som stor regnspove, rødben, strandskade, grågås og de lokale nilgæs har man et ganske godt billede af områdets kvaliteter. Endelig skal nævnes, at en ringdrossel, der ikke er vanlig i området, holdt til på nordsiden af søen her til aften.
Alt i alt en hyggelig aften ved søen med en lille, men meget interesseret, gruppe af lokale fuglefolk.

Vis kune de seneste 10 nyheder fra Brabrand Sø & Årslev Engsø




Fakta
Kommune: Århus
Areal: 529 hektar
Ejerforhold: Århus kommune samt private lodsejere

De tre alvorligste trusler:
- Færdsel
- Sejlads
- Tilgroning

De tre mest påkrævede forbedringer:
- Forbedret rørskær
- Færdselsregulering
- Øget græsning/høslæt

Sidevisninger
Denne måned: 172
Sidste måned: 244

Forrige lokalitetLink til denne sideNæste lokalitet