Denne side er fra Caretakerprojektet, der forløb fra 2003-2013. Indholdet på siden vedligeholdes ikke, og kan derfor være forældet.
Almindingen


Kortet viser fordeling af 370 ruter fra ynglefugle-punkttællingerne i 2006. Alle områder med mere end 10 km til en punkttællingsrute er markeret med farve.

Sidste nyt
22-12-2008: Perleuglekasser i Rø Plantage

5 artscaretakere for Perleugle, Thomas Christensen, Anders Hartmann, Johanna Hartmann, David Nestved og Hanne Tøttrup, satte d. 29/11 5 perleuglekasser op i Rø Plantage af den type, der bruges i Schleswig-Holstein, dvs. kasser, der er fremstillet af udhulede træstammer. Sidste år blev 6 kasser af tilsvarende type sat op i Aaker Plantage og Pedersker Plantage.
Tilladelse til opsætningen i Pø Plantage var blevet indhentet hos Skov- og Naturstyrelsen, som ligeledes havde udstedt speciel køretilladelse til os i denne sammenhæng.
Kasserne blev hængt op på biotoper, der bestod af høje grantræer, mindre gran- og løvtræer, lysninger og fugtige områder, hvilket er den biotopstype, Perleuglen foretrækker.
Alle positioner blev efterfølgende GPS’et og plottet ind på kort, dels til orientering til SNS, dels til eget brug ved kontrol af kasserne.



22-05-2008: Perleugle kassetjek

Jeg vil lige orientere om, at vi i går var 5 personer, der var i Pedersker/Åker Plantage og foretage perleuglekasseobservationscheck. Mogens, Anders, Else, David og jeg sad ved hver vores kasse i 1½ time uden at observere nogen som helst perleugleaktivitet. Da der med det samme kom en stær ud fra den første kasse, jeg sad ved (på Sterupsvej) og der lød ungepippen fra dens indre, fortsatte jeg til en anden kasse. På den måde blev alle 6 kasser dækket ind. Hvis Perleuglen har ynglet på lokaliteten i år, må det tilsyneladende have været i et naturhul.

Hanne Tøttrup


21-04-2008: Til alle, der lytter efter Perleugle!



Hvis du tager ud i denne tid for at lytte efter Perleugle, vil jeg gøre opmærksom på, at erfaringer fra Schleswig-Holstein viser, at imitation kan have særdeles uheldige konsekvenser.



Overordnet må stemmeimitation/båndafspilning frarådes. Dette kan dog bruges en enkelt gang i områder, hvor man ikke i forvejen ved, at der er Perleugle, men det frarådes, når man ved, at den er hørt på det pågældende sted. Det skyldes, at man i Schleswig-Holstein har erfaring med, at uglerne kan skræmmes væk af en ny indtrængende ”rival”. Samtidig med kan det være en alvorlig stressfaktor for Perleuglen. De steder, hvor Natuglen forefindes, har man tillige oplevet, at Perleuglen er faldet som bytte for Natuglen i den forvirring, der opstår, når Perleuglen hører en fremmed ugle inden for sit territorium.



Det vil selvfølgelig være vigtigt at melde det i DOF-basen eller til mig, hvis der er benyttet stemmeimitation/båndafspilning og på hvilket tidspunkt, dette er gjort, for at kunne borteliminere eventuelle ”falske” ugler, der er blevet indrapporterede.



Hanne Tøttrup
hanne.toettrup@c.dk



08-03-2008: Ture i Caretakergruppe 3.
Hermed den kalender vi aftalte:



Dag Dato Tid Mødested Hvad skal vi måske opleve



Tirsdag 25.03.08 Kl. 20.00 Stakitfabrikken Almindingen Perleuglelyt med uglegruppen.



Lørdag 05.04.08 Kl. 08.00 Rømersvej Traner / Se på Bodilsker og Povlsker Plantage.



Lørdag 10.05.08 Kl. 07.00 Rømersvej Ynglende Rørhøg – IBA optælling af denne art.



Søndag 15.06.08 Kl. 06.00 Rømersvej Ynglende Hvepsevåge



Søndag 13.07.08 Kl. 14.00 Rømersvej Rødrygget Tornskade – Hvepsevåge



Peter Holm-Jensen


15-02-2008: Kære caretakere!
Så er det igen tid til at lytte efter perleugle og jeg vil foreslå et par fællesarrangementer for de caretakere, der har mulighed for at deltage, på følgende 2 datoer:

Mødested: P-plads ved stakitfabrikken ved Koldekilde i Almindingen. Onsdag d. 20/2 kl. 20.00.
Mødested: P-plads ved stakitfabrikken ved Koldekilde i Almindingen. Tirsdag d. 25/3 kl. 20.00.
Udfra antallet af fremmødte, vil vi aftale, hvordan vi fordeler os i det samlede caretakerområde.
I tilfælde af dårligt vejr, bliver arrangementet aflyst. Ring i tvivlstilfælde til mig på tlf. 56 44 11 58 eller mobil 20 27 01 58.

Med venlig hilsen
Hanne Tøttrup


16-08-2007: Kære deltagere i caretakerprojektet .

I indbydes hermed til et fællesarrangement der byder på information fra projektkoordinator Thomas Vikstrøm, tur i IBA-80 og mad.

torsdag den 30. august kl. 17 - ca. 21.

Mødet starter kl. 17 på Østre Skole, Pingels Alle 31 i Rønne .
Vi starter i kantinen, indgang gennem skolegården.

Program :

kl. 17 - 18 Thomas informerer om nyt fra caretakerprojektet

kl. 18 - 18.30 Spisning og hyggeligt samvær.

18.30 - ca 21 Tur til en spændende lokalitet i IBA-80.


Da projektet byder på mad og drikkevarer, skal du tilmelde dig til undertegnede senest tirsdag den 28. august. på per.unna@mail.tele.dk eller tlf. 56955828


Med venlig hilsen
Per


17-05-2007: PUNKTTÆLLINGER

Vil du være med til at skabe viden om de danske ynglefugle?
I disse dage sender vi punkttællingsmateriale ud. Hundredvis af frivillige tæller fugle på deres punkttællingsruter og er derved med til at samle data ind, så vi får viden om, hvordan det går for de
almindelige danske ynglefugle. Vi anvender punkttællingerne, når vi ønsker at vide, hvordan
bestandsudviklingen har været for en enkelt art, eller hvordan det går for fuglene i en bestemt
naturtype, og de danske punkttællinger anvendes både på dansk og på europæisk plan.
Du kan også være med.
Det er helt afgørende for undersøgelsen, at de mange frivillige deltager år efter år. Kender du de
almindelige fugle i en naturtype, hvor du færdes, og har du lyst til at bruge en morgen i felten i
”fuglenes tjeneste”, kan du også være med.
Kortet viser fordelingen af 370 ruter fra ynglefugle-punkttællingerne i 2006. Der er rapporteret
enkelte ruter efter at kortet er blevet udarbejdet. Alle områder med mere end 10 km til en
punkttællingsrute er markeret med farve.
Vi dækker hele landet med tællingerne, men nogle egne er ringere dækket end andre. På kortet
herover kan du se, hvor der især er behov for nye ruter/deltagere. Med rød farve har vi markeret de
områder, hvor der er over 10 km til nærmeste punkttællingsrute, og det afslører tydeligt, at der er
områder i alle lokalafdelinger, der mangler deltagere.
Bornholm
Centrale og nordlige dele
Hvordan kommer jeg i gang?
Læs mere om punkttællingerne på www.dof.dk/punkt , hvor du bl.a. kan finde en vejledning i,
hvordan du skal komme i gang med at tælle, se en oversigt over lokale koordinatorer samt se den
nye rapport, der netop er sendt ud til alle punkttællere.
Materiale kan rekvireres ved undertegnede i Fuglenes Hus.
Henning Heldbjerg
Henning.heldbjerg@dof.dk
33283827


12-05-2007: TUR TIL UDKÆRET

Vi mødtes ved grusgraven kl. 6.00 ( Klaus, Ole Steen, Ole Leegård og Susanne ) og i grusgraven fandt vi Lille Præstekrave på rede og i de ca. 2,5 time vi var der, kom hannen jævnligt flyvende fra Udkæret og til grusgraven og retur. I grusgraven så vi også Vendehals. Vi stillede os mellem grusgraven og Udkæret og det var godt vejr men meget koldt. Ved vandet så vi : Gærdesanger, Tornsanger, Hvidklire, Tinksmed 3, Pibeand 1 han, Skeand 1 han, Gul hvipstjert (thunbergi) 3, Strandskade 4, den ene på rede, Gråand med 6 pull., men en Krage tog 1 og så var der 5, Rørhøg 1 han, Krikand 1 par, Fjeldvåge, Mudderklire 2, Grågås 61, Vibe ca. 15, Bysvale 1, Landsvale flere, Skovskade 1, Ravn hørt, Munk, Sølvmåger, Hættemåger og Skarv 1. Da vi skulle gå, kom der lige 1 Fiskeørn. Det var helt perfekt, hvis bare det havde været lidt varmere.
Hilsen Susanne.


02-02-2007: MØDE MED DEN NYE SKOVRIDER

Jeg har som medlem af lokalbestyrelsen og som lokalitetsansvarlig været til møde med skovrider Søren Friise og skovfoged Tommy Hansen, Skov og Naturstyrelsen - Bornholm.
Mødet forløb meget positivt og med en god dialog.
Vi orienterede om caretakerprojektets status på Bornholm, bl.a. kom vi ind på status for projektarterne, deres levesteder og ynglesucces.
Vi fik en orientering om nye tiltag vedr. naturnær drift, forbedring af naturforholdene og naturformidling i Almindingen.
Per C.Pedersen


29-10-2006: EN LILLE GOD HISTORIE:

I Poulsker og Bodilsker plantager, der udgør ca. 960 ha. af IBA -80 Almindingen, sker der noget. Som det sikkert vil være mange bekendt, er disse plantager købt af Lars Wilhjelm A/S.

Det var ikke en lille overraskelse at Lars Wilhjelm opfordrede til et møde med os i foråret 2006. Dette møde blev afholdt hos Jens Christensen, hvor også Per C. Pedersen var med. Her fremlagde Lars Wilhjelm sine ideer med området, samt efterlyst visioner fra vores side. Lars Wilhjelm skjulte ikke formålet med, hvorfor han havde købt plantagerne, men lagde samtidig op til et samarbejde med alle interesseorganationer på området.

Dette udmøntede sig i et indlæg der blev fremlagt af Jens på et senere møde på Natur Bornholm.

Ved det første møde lovede Lars Wilhjelm bl.a. at fortælle os hvilke skovparter der skulle arbejdes i, således at vi havde mulighed for en gennemgang af området inden de store maskine påbegyndte deres arbejde. Samtidig lovede vi en tilbagemelding af evt. fund, til Lars Wilhjelm, så der kunne tages behørigt hensyn til disse.

Den 3. oktober fik jeg således en mail fra Lars Wilhjelm, der fortalte om hvilke skovparter der skulle fældes her i efteråret / vinteren.

Dette må være et godt eksempel på samarbejde imellem nye ejere og gamle brugere af naturen på Bornholm.



Til dem der ikke kender området består det til en stor del af rødgran og atter rødgran, hvilket jo ikke indbyder til den store mangfoldighed af dyr og planter. Tirsdag her i efterårsferien drog Per C. Pedersen – Torben Ethelberg – Tom Andersen og undertegnede så på skovtur. Vi fandt intet af betydning.

Hanne Tøttrup blev ligeledes kontaktet for evt. ugleobs i området.

En af de store fordele for os er, at vi bliver ”tvunget” ud i nogle hjørner som vi ellers ikke normalt ville opsøge. Dette har givet os et kendskab til nogle lokaliteter der vil være interessante i vort fremtidige arbejde i området.

Peter Holm Jensen



23-10-2006: SAMARBEJDE MED NY SKOVEJER.

Dof-Bornholm og caretakergruppe 3 har indledt et samarbejde med Lars Wilhjelm, der er den nye ejer af Poulsker - og Bodilsker Plantager.
Den 19. okt. var gruppe 3, Hans, Torben og Tom sammen med Per på "skovsyn " for at vurdere naturindholdet i tre bevoksninger af ca. 60 årig rødgran der står til afdrift snarest. Gruppen fandt ingen reder eller hultræer i de gennemgåede afdelinger.
Gruppen håber på, at det gode samarbejde med den nye skovejer fortsætter lige så positivt, som det er begyndt.
Per.C. Pedersen


14-06-2006: CARETAKER-TUR I OMRÅDE 2

Vi var fem caretakere på gå-tur omkring Hareløkkerne og Bastemose i fredags (09-06-2006) med bl.a. et nyt Rødrygget Tornskade-revir og nogle fine lærkefalke som resultat.

Carsten Andersen


20-03-2006: CARETAKERE TIL SEMINAR.

6 Caretakere fra IBA. 80 Almindingen (3 af dem desuden fra IBA. 120 Rønne banke!) deltog i weekenden d. 18.-19. marts i DOF´s seminar i Middelfart for Caretakere, Datsy-koordinatore og punkttællere. Det var Per C. Pedersen, Susanne Knudsen, Kåre Kristiansen, Hanne Tøttrup, David Nestved og Karsten Rasmussen. Der var samlet ca. 100 DOF’ere fra hele landet.
Programmet lød på mange spændende indlæg. Emnerne var bl.a. status fra alle projektor, Caretaker-perspektiv på landdistriktsmidler, indtastning af ynglefugle i DOF-basen, udpegningsgrundlag og trusselsvuderinger, strukturreformens betydning for den offentlige naturforvaltning, beretning fra den offentlige fugleovervågning, diverse quiz’er samt en fugletur. Mange spændende indlæg, der gav en masse baggrundsviden og stof til eftertanke.
Det var en rigtig god weekend, der kan anbefales til andre Caretakere.

Karsten Rasmussen


12-02-2006: PERLEUGLE HØRT I PARADISBAKKERNE

Perleugle 1 sy. kl. 22.25 Oksemyrevejen. Hørt på ca 50 m. afstand! sang 6 til 7 gange i serier af ca. fem sekunders varighed. Derefter tavs. Kl 23.25 blev den hørt igen men denne gang langt fra første sted. Vejret var helt klar fuldmåne, helt vindstille og let frost.
Sune Riis Sørensen og Mogens T. Kofod (via DOFbasen)


11-02-2006: CARETAKER-MØDE MED THOMAS VIKSTRØM

18 personer havde revet lørdagen ud af kalenderen og mødte op i det nye fugletårn i Ølene til Caretaker-møde med Thomas Vikstrøm, projektleder på Caretaker-prjoektet. Vi startede med at kig ud over Ølene fra tårnet og fik iagttaget en Musvåge og en enkelt Stor Tornskade. Mere kunne det desværre ikke blive til. Derefter gik vi ad den nyetablerede sti hen til det andet tårn, hvor der desværre heller ikke blev iagttaget den store fugleaktivitet.
Efter et lille smut om Bastemose for at se på Rørdrum, hvilken kun nogle få fik set denne dag, gik turen til kantinen på Østre Skole i Rønne. Der gav Thomas Vikstrøm en status på Caretaker-projektet og en kort gennemgang af mulighederne på DOF-basen med bearbejdning af yngledata fra IBA-området. Et interessant værktøj. I øvrigt et rigtig godt indlæg fra Thomas. Tak for, at du også gider besøge os på Bornholm.
Efter fællesspisning af indkøbte kæmpeboller fra Kleoprata, fordelte Hanne Tøttrup deltagerne i fem hold, som derefter begav sig ud i IBA-området for at lytte efter Perleugler. Der blev desværre ikke hørt Perleugler denne aften men glædelig vis er der lige kommet meldinger om, at der er hørt Perleugle synge over to omgange i Paradisbakkerne! En rigtig god melding, så bare kom ud og lyt, de er der ude!!!

Karsten Rasmussen


24-06-2005: FÆLLES CARETAKER-TUR TIL PARADISBAKKERNE PÅ UDKIK EFTER NATRAVNE

Fradag d. 24. juni blev en pragtfuld dag, hvor solen skinnede fra en skyfri himmel og temperaturen var høj. Lige præcis denne dag var der arrangeret natravnetur i Paradisbakkerne for samtlige caretakere på Bornholm, så vejrbetingelserne var i hvert fald i orden. Termometret viste da også 21 grader, da 13 fremmødte fra så godt som alle caretakerområder på Bornholm mødte op kl. 21.00 på Oksemyrevejens P-plads. Den eneste iagttagelse af Natravn havde været godt en uge tidligere nær Bastemose, så nu skulle det konstateres, om det tidligere så sikre sted for Natravn stadig kunne fremvise en sådan.
Turen gik forbi Oksemyr over det åbne område syd for Dybedal. Her lød sangen fra en Skovpiber og sandelig, om den ikke både viste sig i sangflugt og satte sig i et træ ganske tæt på os.
Videre gik det over Troldstauerne og Ravnedal til Majdalen. Undervejs nød vi sangen fra Rødhals, Sangdrossel, Havesanger, Munk og Gulspurv og over os fløj knortende og pistende Skovsnepper frem og tilbage - alt i alt skønnede vi at have hørt/set 9 på turen.
Majdalen viste sig fra den smukkeste side med et pragtfuldt violet skær på aftenhimmelen fra den nedgåede sol. Men... da vi satte os ned på klipperne for at lytte efter Natravn, kom der skår i idyllen, da vi alle blev plaget af et stort antal myg og andre småinsekter. Efter en halv times "pinsler", hvor Natravnen blev forsøgt fremkaldt ved stemmeimitation, forlod vi stedet, desværre uden at have observeret Natravn. Hjemturen gik over Midterpilt og bilerne blev nået ca. 23.30 efter en hyggelig sommeraftenstur.

Hanne Tøttrup


14-06-2005: MØDE OM ROVFUGLE MED PER BOMHOLDT

Ti caretakere mødtes for at lære mere om rovfugle og registrering af disse.
Per Bomholt øste ud af sin enorme erfaring vedr. rovfugle. Per har arbejdet specielt med rovfugle i over 30 år og har i de senere år arbejdet med rød glente , som han også er DATSY-koordinator for.
Vi mødtes på rastpladsen ved Robbedale, hvor Per præsenterede Freddy Jensens kort over rød glentes optræden på Bornholm de sidste tre år. Artens årscyklus blev gennemgået.
Ved Nylars blev der gjort et lille ophold for at vise deltagerne det sidst kendte ynglested for rød glente på Bornholm.
Derefter kørte vi til Springbakken og Styrtebakkerne for at at få det store blik ud over sydøen . Per fortalte spændende og engageret om hvordan man bedst inventerer rovfugle. Specielt rød glente og hvepsevåge blev behandlet grundigt. Mange tips og erfaringer blev videregivet, så deltagerne fik helt sikkert ny viden med hjem. Per kommer til Bornholm igen i slutningen af juli, hvor der følges op på dette arrangement. Tema på næste møde bliver hvordan man registrerer de udfløjne unger. Mere om dette senere.

Per C. Pedersen



30-05-2005: BEBOET MUSVÅGEREDE VED BASTEMOSE

Jeg var inde ved Bastemosen for forsigtigt at se om den rovfuglerede vi fandt skulle være beboet. Det var den. Det var godt nok en rovfuglerede og det var godt nok en våge-rede men den er i hvert fald i år beboet af et musvågepar. Så vidt jeg ved er der ikke obset hvepsevåger i området endnu i 2005.

Carsten Andersen


27-04-2005: CARETAKER-TUR I OMRÅDE 3

"Som sædvanlig" mødtes vi i det store fugletårn, Hans Peter, Torben og undertegnede. Vi lagde straks mærke til at birketræerne foran fugletårnet er fældet!
Lidt regn lagde åbenbart en dæmper på fuglene. Et par Traner fik vi dog set, i den vestre del af Ølene. Der var tundrastemning med en flot Dobbelbekkasin, kaldende fra en afbrækket birk. En anden Dobbelbekkasin spillede i det fjerne, og yderligere 2 sås.
Vi havde et par tranelokaliteter at tjekke. Først ved Ågård mellem Plantagevej og Dalslundevej, men vi kunne ikke umiddelbart se egnede sumpe, men blot vandhuller. Ejeren, Michael Kofod siger han har et par. Jeg prøver stadig at få fat på ham.
Dernæst gik vi ind ved Anhøj bæk, mod øst, hvor der viste sig at være meget fine sumpe og pilekrat. Meget egnet tranelokalitet som vi vil følge op på. Igen gamle afbrækkede birketræer gav tundrastemning. Syngende Jernspurv, Rødhals, Sangdrossel og Solsort.
Vi sluttede af i det nordre tårn, med 3 Traner der fløj lavt over engen. Rørhøgene gemte sig, vi så kun 2, men det er jo også onsdag..

Henriette.


19-04-2005: TRANETUR MED KONGEØRN

Trods den råkolde vind, mødte 4 mand op; Eilif, Hans Peter, Torben (frisk som en vårhare!) et moi. Som ved tidligere ture lagde vi ud med store vingefang, en ung Kongeørn og Trane kredsede over skoven i den nordvestlige del, da vi mødtes kl. 18.30.
Så vores fremtidige mål må være Bornholms 1. ynglende Kongeørn!
Vi havde også Blå Kærhøg 1 br og Rørhøg.
Formålet med turen var at lede efter Traner. Vi tjekkede Hvide Dynder og Anhøj Bæk uden resultat, men vi skræmte en Trane op fra marken på Lyngvej i Bodilsker Plantage. Den fløj dog i retning af Ølene.
Vi sluttede af i det ndr. tårn, hvor en Trane uden rødt i hovedet rastede på engen. Den fløj så hen i den østre del, og lidt senere kom der en anden Trane med hak i vingen flyvende tilbage!
Med det nye store fugletårn skulle vi have bedre mulighed for at holde øje med det østre par.
Næste tur er på ons kl. 18.30 i det store fugletårn.

Henriette


08-04-2005: PÅ FÆLLESSEMINAR PÅ SYDFYN

1-3 april 2005 var Per C. Pedersen (Caretakerkoordinator), Henriette Tøttrup Madsen (Caretaker) og Hanne Tøttrup (DATSY-koordinator for Perleugle) til et fælles seminar på Korinth Landbrugsskole i det sydfynske.
Det blev et meget vellykket seminar, hvor vi fik svar på mange konkrete spørgsmål, og indbyrdes diskuteret og udvekslet erfaringer.
DOF-basen bliver i nær fremtid udvidet med mulighed for indtastninger af optællinger i IBA-områder. Det modul skal buges ved en totaloptælling af en lokalitet i IBA-området. Der vil også komme et modul til indtastning af ynglefugle, så hvis man f.eks. har fulgt et område i yngletiden har man mulighed for at give en vurdering af antal ynglepar i en periode. Disse moduler findes i den nyeste version, men er ikke aktiveret.
Der blev også plads til en fugletur søndag morgen. Først et kort stop ved Brændegård Sø, hvor Hanne og jeg gik glip af en Korttået Træløber syngende, da vi skulle se Husrødstjert! -tumpet!
Derefter gik turen stik syd til Nakkebølle Sø, et helt nyt inddæmmet området med masser af fugle. Mange Sorthalsede Lappedykkere, Lille Skallesluger og atter en Amerikansk Pibeand! -men modsat på Nexø Sydstrand lå denne her vel 300 m væk!
Sundet i Faaborg bød på Landsvale, Digesvale, og en hybridand Troldand x Taffeland.
Vi havde god tid på turen derover og hjem, så udover besøg på skånske lokaliteter, fik vi x-et Sorthovedet Måge v. Avedøre Holme, en meget flot fugl i yngledragt.
Til slut kan jeg nævne at der er planer om en fællestur for caretakere til Anholt, for at tælle ynglende Markpiber. Den bliver på et tidspunkt sidst i maj.

Henriette.


25-02-2005: FULDMÅNETUR EFTER PERLEUGLER

Tors. d.24/2 var det fuldmåne, så vi ville ud og lytte efter ugler og især Perleugle. Da det lige havde været snestorm var begejstringen til at overse, men det tidligere vejr taget i betragtning var det fint, men overskyet og lidt for kraftig blæst. Hans Peter, Eilif og Henriette var inde omkring Ølene og til sidst ved Chr. X vej, og Bastemose. Desværre uden held!
Men det er bestemt hyggeligt når man er flere om det. Der er fuldmåne næste gang langfredag!

Mvh Henriette


19-02-2005: FÆLLES CARETAKER-TUR PÅ UDKIK EFTER HVEPSEVÅGEREDER

Vi havde en vellykket tur i det snetunge og tågede vejr. Der var mødt tretten deltagere op, heraf en enkelt ny. Turens formål var at finde reder , der muligvis var lavet af hvepsevåge.
Der er i 2004 flere iagttagelser af overflyvende hvepsevåge( r ) i Bastemose området . Syd og sydøst for Bastemosen findes flere ældre løvtræsbevoksninger, som kunne være velegnede som yngleplads. Disse bevoksninger var målet for dagens indsats. Det lykkedes at finde en enkelt rede i området. Carsten Andersen og gruppe 2 vil følge op iagttagelsen i ynglesæsonen .
Per C. Pedersen
Lokalitetskoordinator


12-01-2005: ÅRETS FØRSTE CARETAKER-MØDE

Til årets første Caretaker-møde var der mødt 11 ud af 23 lokale Caretakere frem. Mødet var til dels en evaluering af året der lige er gået og et blik fremad i det nye år samt løst og fast om Caretaker-projektet generelt.
I 2004 var der god aktivitet i 4 ud af de 5 grupper. Det har desværre ikke fungeret optimalt for alle deltagerne i den sidste gruppe og der arbejdes på en løsning, således, at alle Caretakerne kan få lejlighed til, i fællesskab, at gå deres område igennem. Resultatet fra gruppernes ture er, at der er 4-5 sikre ynglende Tranerpar og 10-12 sikre ynglende Rødrygget Tornskade. Det er de to arter, vi har koncentreret os om i 2004.
I 2005 vil vi tage de resterende arter med, der danner grundlag for, at Almindingen er udpeget til IBA-område. Det er, udover Trane og Rødrygget Tornskade: Rørdrum, Hvepsevåge, Rød Glente, Rørhøg, Perleugle, Natravn og Sortspætte. Derudover skal vi også være opmærksomme på nye og andre relevante arter i området.
Thomas Vikstrøm, der er Central Projekt Koordinator for caretaker-projektet, vil komme til øen og afholde et møde med alle de lokale Caretakere. Forslag til emner, der kan behandles ønskes. Evt. emner kan være: -fredning. –reder; hvordan ser de ud og hvordan finder vi dem?
Der er planlagt en fælles tur for alle de 5 Caretakergrupper lørdag d. 19.2.2005 klokken 9.00. Mødested er Bastemose. Formålet med turen er at kigge efter rovfuglereder i løvtræsområderne.
Grupperne skal i fællesskab udarbejde overvågningsmanualer, der bl.a. skal indeholde betænkninger i forbindelse med beskyttelse m.m..
Vi har fået en Nikon digitalkamera stillet til rådighed for Caretakerprojektet. Det kan lånes hos Per C. Pedersen, der er lokalitetsansvarlig. Der ønskes især billeder af Caretakere i aktivitet, der kan/skal bruges på denne hjemmeside og i DOF publikationer m.m.. Sørg derfor for, at de personer, der er på billederne, er indforståede med dette!
Det blev besluttet, at turreferater fra de 5 grupper, skal ligges på denne nyhedsside. Referaterne sendes til undertegnede.

Karsten Rasmussen



12-01-2005: FÆLLES CARETAKER-TUR TIL BASTEMOSE

Der er planlagt en fælles tur for alle de 5 Caretakergrupper lørdag d. 19.2.2005 klokken 9.00. Mødested er Bastemose. Formålet med turen er at kigge efter rovfuglereder i løvtræsområderne.



12-12-2004: CARETAKER-KURSUS I REGISTRERING AF RASTENDE FUGLE I MIDTJYLLAND

I week-enden 26.-28 november, havde DOF/Caretakerprojektet inviteret til kursus i Registrering af rastende fugle.
Vi var ca. 30 tilmeldte deltager, der kom fra hele landet. Vi var godt repræsenteret fra Bornholm, da vi var tre; undertegnede samt Per C. Pedersen og Hans Peter Holm-Jensen. Kurset blev holdt på Natur og Ungdoms foreningsgård Klostermølle i rigtig flotte omgivelser i den vestlige ende af Mossø, der ligger mellem Skanderborg og Silkeborg.
Kurset var delt i både teori og praktik. Vi lærte om optællings- og notatteknik vedr. rastende svømme- og andefugle og var efterfølgende ude på to lokaliteter for at afprøve det tillærte. På den ene lokalitet var der bl.a. stor flok Regnspover og det var lidt af en oplevelse, at se så mange samlet på ét sted. Jeg har højst set en flok på 5-6 stykker!
En af vores undervisere forsøgte at lære os lidt om optælling af store flyvende fugleflokke. Det var svært! Han kørte et specielt program på computeren, hvor der kom fugleflokke med varierende antal fugle i og vi skulle så forsøge at tælle dem. Der var mange forskellige bud og det var vist de færrest, der ramte rigtigt. Det er noget, der kræver stor rutine, at bedømme, hvor stor en fugleflok er. Men øvelse gør vel mester, som man siger!
Der blev også tid til en tur ved Mossø, hvor der var nogle enkelte, der så en Grønspætte fare forbi. Ellers var der Korttået Træløber, Isfugl, Spætmejse og Sumpmejse i området. Der var mange af deltagerne, der i løbet af kurset fik set Isfuglen, der holdt til lige uden for kursusstedet, så jeg var lidt ærgerlig, at jeg ikke havde fået set den endnu, da vi skulle til at rejse hjem, fordi jeg aldrig har set den før. Så jeg gjorde lige et sidste forsøg, lige før afgang og sørmig om det ikke lykkedes! Først så jeg den fare hen over hen over vandoverfladen i en vis fart og to minutter efter, så jeg den sidde på en gren i flot profil. Det var næsten hele turen værd!
Men også kun næsten for på vej til kurset rejste vi over Sverige og da vi havde en meget kompetent guide med i form af Per, så fik vi en pragtfuld rundvisning til nogle af de gode svenske lokaliteter og det resulterede da også i tre Havørne. Det var flot!
Alt i alt var det en god week-end, hvor vi mødte andre fugle-interesserede fra det ganske land. Der blev udvekslet mange erfaringer og fortalt nogle gode historier og så blev der ellers hygget og snakket. Så det kan godt anbefales til andre, at tage på kursus.

Karsten Rasmussen.



18-09-2004: MØDE MED RØ PLANTAGE-GRUPPEN

Vi havde et udmærket møde i Rø Plantage den 18/9, hvor hele Rø Plantage gruppen var mødt frem. Desværre var mange andre optaget andetsteds, derfor vil jeg invitere til et nyt møde senere på året, eller straks i det nye år
.
På mødet blev der talt om årets optællinger og resultatet af disse.Trane og Rødrygget Tornskade blev begge fundet som sikre ynglearter i området. Natravn må betegnes som tilfældig gæst, trods en enkel iagttagelse----

Det blev endvidere besluttet ,at vi fra næste sæson overvåger Trane, Rørdrum, Rørhøg, Hvepsevåge, Sortspætte, Perleugle, Natravn og Rødrygget Tornskade.

Arterne udgør udpegningsgrundlaget for IBA-Almindingen.
Grupperne planlægger selv deres aktiviteter.

Jeg vil gerne have ,at man ligesom de fleste grupper har gjort, melder tilbage til mig når man planlægger en tur, eller tilsender mig et referat af turen. Jeg har i år haft fornøjelsen at deltage i flere af gruppernes ture. Det vil jeg meget gerne fortsætte med. Turreferater og billeder vil kunne ses på hjemmesiden snart.


14-05-2004: TRANER HAR YNGLESUCCES

De første par med med hver to unger set på Hans Rømers vej og Ndr.Åsedam.
Vi venter spændt på de næste meldinger om ynglesucces på de andre lokaliteter.


04-05-2004: 1. MAJ BLEV FEJRET I FUGLETÅRNET I ØLENE

Vi startede med at fejre 1. maj i fugletårnet i Ølene kl. 7.30.
Gøgen kukkede da de første ankom, og der var godt med vadefugle ude på engen. Hvidklire 2, Sortklire 1, Tinksmed 20 og hele 20 Dobbeltbekkasiner. Grågæssene gik i den fjerneste afkrog af engområdet med små gæslinger. En Trane blev kortvarigt set i nærheden af redested.
Vi var Hans Peter Holm Jensen, Lis Clemmensen og Henriette T. Madsen fra gruppen, derudover var vi beriget med vores koordinator Per C. Pedersens selskab, det var rigtig hyggeligt som altid. På dette tidspunkt er det jo Tranen der er i fokus, så vi gik ind til Hvide Dynder og undersøgte området. Det er vores bedste bud på en mulig Tranelokalitet, men vi så desværre ikke nogen. Nu burde ynglefuglene ligge på rede og er meget sky, så det er ikke så befordrende for at opdage dem. Når de kommer frem med unger er chancerne større, hvis de er der?
Men vi kan bestemt anbefale en tur i dette oversete område, det er meget idyllisk inde i skoven.
Turens højdepunkt kom dog på vej rundt om plantagerne, sjovt nok ad Plantage vej. Lis og jeg kørte sammen, og jeg så en stor fugle stå lidt sammenbøjet på en mark. Jeg stoppede og spurgte Lis om det var en Trane? –hun kiggede, og sagde forundret og med en hvis skepsis i stemmen: ”Det er en stork!”.
Det var jo fedt, nu var de andre kørt forbi den, så vi hentede dem så vi alle kunne nyde synet. Det er første gang jeg har set Hvid Stork på Bornholm, så vi må jo sige at vi oplever noget spændende hver gang vi er ude. Desuden fik Hans Peter øje på en Rød Glente over markerne.
Vi glæder os til næste gang vi mødes torsdag d. 27/5 kl. 19.00 i Ølenetårnet.

Henriette.


21-04-2004: TRANERNE ER I FULD GANG MED AT YNGLE

Der er set traner i alle delområder i dette forår.Sidste år var der 5-6 ynglepar. Yngleparrene er allerede i fuld gang på de klassiske ynglepladser som Ølene, Bastemose, Svinemose og Vallensgårds mose.
Caretakergrupperne har været ude på mulige nye lokaliteter for trane - endnu er der ikke registreret trane på disse steder.

Der er nu tilmeldt 23 deltagere i projektet


00-00-0000:

00-00-0000:

00-00-0000:

00-00-0000:

00-00-0000: Møde med den nye skovrider
Jeg har som medlem af lokalbestyrelsen og som lokalitetsansvarlig været til møde med skovrider Søren Friise og skovfoged Tommy Hansen, Skov og Naturstyrelsen - Bornholm.
Mødet forløb meget positivt og med en god dialog.
Vi orienterede om caretakerprojektets status på Bornholm, bl.a. kom vi ind på status for projektarterne , deres levesteder og ynglesucces.
Vi fik en orientering om nye tiltag vedr. naturnær drift , forbedring af naturforholdene og naturformidling i Almindingen.
Per C.Pedersen



00-00-0000: Møde med den nye skovrider
Jeg har som medlem af lokalbestyrelsen og som lokalitetsansvarlig været til møde med skovrider Søren Friise og skovfoged Tommy Hansen, Skov og Naturstyrelsen - Bornholm.
Mødet forløb meget positivt og med en god dialog.
Vi orienterede om caretakerprojektets status på Bornholm, bl.a. kom vi ind på status for projektarterne , deres levesteder og ynglesucces.
Vi fik en orientering om nye tiltag vedr. naturnær drift , forbedring af naturforholdene og naturformidling i Almindingen.
Per C.Pedersen

Vis kune de seneste 10 nyheder fra Almindingen




Fakta
Kommune: Bornholm
Areal: 7286 hektar
Ejerforhold: SNS, Bornholms Regionskommune og private.

De tre alvorligste trusler:
- Dræning
- Gødskning
- Tilgroning

De tre mest påkrævede forbedringer:
- Mindsket gødskning & gyllespredning
- Vandstandshævning
- Øget græsning/høslæt

Sidevisninger
Denne måned: 210
Sidste måned: 149

Link til denne sideNæste lokalitet