|
Om lokaliteten |
|
|
Observationer |
|
| Vigtige arter | |
| Links | |
|
|
Nørlund Plantage & Harrild Hede
Havørn 2k. Foto Niels Peter Brøgger
Sidste nyt 04-03-2014: HAVØRN PÅ BESØG
Den 4. marts kom en havørn fra sidste år (2k) svævende lavt over heden og satte sig ved resterne af et krondyr. Jeg stod i skjul bag et fyrretræ og var under 15 m fra den da den kort efter lettede, fordi den blev mobbet af ravne og krager. En stor oplevelse at være så tæt på denne kæmpe af en fugl.
15-03-2012: KONGEØRN PÅ HEDEN
I minimum 6 dage fra den 8. marts og foreløbig frem til den 13. marts er der set en ung kongeørn fra sidste år i den sydlige del af Nørlund Plantage og på Harrild Hede ved Kvindbæk.
Den er set stort set samme sted som slangeørnen i 2010.
I dag den 15. marts blev den dog ikke set, da det var blevet tid til afbrænding af de gamle lyngtørv.
Du kan læse mere om afbrændingen under nyhederne på Naturstyrelsens hjemmeside.
30-05-2011: RØDRYGGET TORNSKADE PÅ PLADS
Så ankom den rødryggede tornskade endelig fra sit vinterkvarter langt nede i Afrika, idet der blev set 6 fugle midt i plantagen og et par stykker ved Kvindbæk. I år er trækket forsinket ca. 2 uger i forhold til den normale ankomstdato. Man ved ikke bestemt hvorfor, men måske kan en langvarig sandstorm over Sahara have forsinket trækket. Forhåbentlig får den sene ankomstdato ikke den store betydning for sommerens ynglesucces.
16-05-2011: STENPIKKER
Nogle af forårets fugle stryger igennem landet og gør kun kortvarigt ophold i plantagen. Tidligere var stenpikkeren en almindelig ynglefugl i Danmark, men den er gået en del tilbage. Læs mere om fuglen under linket Danmarks fugle.
I første halvdel af maj måned ses den stadig forholdsvis talrig på pløjemarker, på sandede hedeveje og åbne områder i plantagen. Her et billede af en han fra maj måned i år.
06-08-2010: SLANGEØRNEN ER NU VÆK
Slangeørnen, som første gang blev set den 28. maj er sidst set den 26. juni 2010 og må nu anses som forsvundet fra området, da der adskillige gange er set efter den igen.
Den er måske taget sydpå igen, men kan muligvis dukke på et andet hedeområde i løbet af sommeren.
Ørnen har gjort at der er blevet set mange andre spændende fugle i området, såsom Sortstrubet Bynkefugl, Traner og Hvepsevåger.
13-06-2010: SLANGEØRNEN STADIG PÅ PLADS
Både den 8. og 9. og 13. juni 2010 er slangeørnen set igen på Harrild Hede og sydlige del af Nørlund Plantage.
01-06-2010: SLANGEØRN STADIG I OMRÅDET
Den 1. juni kl. 09,10 er den igen set fra Fruergårdsvej.
29-05-2010: SLANGEØRN FOURAGERER OVER HEDEN
Den 28/5-2010 blev der set en ørn over Harrild, men det lykkedes ikke at få et navn på ørnen. Lørdag morgen den 29/5 blev den imidlertid set godt og bestemt til en lys Slangeørn 2K+.
Lige fra kl. 10,00 til 20,00 blev den jævnligt set medens den fouragerede over heden, på jagt efter stålorm, snoge, hugorme og andre krybdyr.
Den var i hedeområdet lige nord for Kvindbæk og også lidt syd for. I de sidste 20 år ses der ofte 1 - 2 fugle hvert år.
Slangørnen yngler normalt i Sydeuropa op til midt i Frankrig og øst for Polen og Estland m.m.
I søndagens regnvejr blev den ikke set men mandag den 31/5 var der igen mange der fik den set. Det blev også konstateret at navnet på fuglen passede, da den blev set med en snog/hugorm i fangerne.
18-05-2010: RØDRYGGET TORNSKADE ER TILBAGE
I dag den 18. maj så John Toft Kristensen årets første rødryggede tornskade i moseområdet ved Hallundbæk. I de næste 2-3 uger vil der være rigtig mange tornskader i området, dels som ynglefugle og dels som trækfugle. I gode år bliver der ca. 20 par og yngler i de åbne områder.
Det blev ikke til et billede af den enlige tornskade, men i mangel af dette blev der set et rævekuld på 6. Her er en af de tillidsfulde.
28-04-2010: GØG OG RAVN
Dagens tur i Nørlund Plantage blev ikke til så mange arter, men det blev dog til årets første gøg, som lod sin kukken høre over hederne. Ligeledes var en ravn ude at skaffe føde til sine sultne unger.
11-04-2010: TRANER OVER HEDERNE
De sidste uger er der et par gange set 2 traner i hederne.
Her til aften blev der set 5 traner overflyvende, så der er mulighed for at tranerne er ved at se sig om efter gode ynglesteder i forskellige moser i det midtjyske område. I disse år breder tranerne sig hastigt som ynglefugl fra det nordlige Jylland og længere sydpå i landet.
Læs mere om tranen i Danmark under Danmarks fugle.
07-04-2010: SANG- OG PIBESVANER
Så er de sidste sangsvaner ved at forlade markerne omkring Nørlund Plantage. Denne vinter har der p.g.a. den lange periode med meget sne, ikke været svaner i en stor del af vinteren. De sidste uger har der været op til et par hundrede og der har også været op til 5 pibesvaner imellem. Pibesvanerne kendes på at de har kortere hals og mindre gult/mere sort på næbbet.
25-10-2009: ENKELTBEKKASINER OG MOSEHORNUGLE
Så er der spændende fugle at se. Den 7. oktober blev der set en mosehornugle i Langemose ved Hallund Bæk. Det er en fugl som sjælden ses, da den om dagen normalt sidder gemt i tuerne i mosen. Under eftersøgning af de sidste blomstrende Klokke-ensian fløj der pludselig en mosehornugle op.
Den 21. oktober blev der 2 forskellige steder trådt enkeltbekkasiner op. Den trykker meget hårdt og flyver kun op hvis du kommer 1 - max 2 meter tæt på den. Den er mindre end dobbeltbekkasinen og har meget kortere næb. Desuden siger den normalt ikke noget når den jages op og flyver lige væk og sætter sig snart igen.
02-05-2009: RØDSTJERT
Så er rødstjerten kommet, idet der den 1.maj blev hørt 3 fugle. Allerøverst i toppen af en rødgran eller et fyrretræ, kan du se denne flotte fugle synge. Der er sikkert mindst 10 par i plantagen.
Den ses hyppigt i den nordvestlige del, især lige syd for Kølkærvej.
Du kan læse mere om rødstjerten i linket under Danmarks fugle.
25-04-2009: SORTSTRUBET BYNKEFUGL FOR 6 GANG.
For 6. gang ser det ud til at der bliver et par af denne ret sjældne ynglefugl, idet der den 23. april blev set et par i den nordlige del. Det varer en uges tid inden den almindelige bynkefugl er på plads.
02-07-2008: MANGE BYNKEFUGLEUNGER I ÅR.
I år er der talt op til 15 par bynkefugle og mange af parrene har netop nu unger. De kan ses overalt i plantagen hvor der er åbne områder, men flest par i nærheden af vand. Her en unge fra i år.
Desuden har der været et par af den sortstrubede bynkefugl et sted midt i plantagen.
26-05-2008: BYNKEFUGL OG RØDRYGGET TORNSKADE
Så er alle bynkefuglene på plads og en stor del af de rødryggede tornskader er ved at indtage et yngleterritorie.
I enene eller i en større lysning i skoven kan der nu ses fugle, der gør sig klar til at yngle i et godt område. Et godt område er et sted med nogenlunde læ for vestenvinden.
Også i år bliver der gjort forsøg på at tælle antallet af ynglepar i hele området.
27-04-2008: KÆMPEFLOK AF RAVNE
Søndag morgen blev der talt 75 ravne på markerne lige sydøst for plantagen over mod Smedebæk.
Det er sandsynligvis unge ravne, som endnu ikke yngler. Fra det sydlige Jylland kendes flere overnatningspladser for ravne og for en del år siden blev der enkelte gange fundet en meget stor overnatningsplads i Søby-området.
Ravnene yngler først når de bliver 4 - 6 år gamle og indtil da holder de ofte sammen om natten og spreder sig så ud for at finde føde i løbet af dagen. Der er sandsynligvis en overnatningsplads i nærheden.
11-04-2008: STOR TORNSKADE ER PÅ PLADS
Nu er en af de åbne områders sjældne fugle ved finde på plads på deres yngleterritorier. Det bliver spændende at se hvor mange ynglepar der bliver i år. Foreløbig er der set 2 sikre par. I 2007 blev der noteret 3 sikre par.
22-03-2008: STORSPOVEN ER TILBAGE
Den 16. marts 2008 blev de første storspover set igen i den vestlige del ved Hallund Bæk og Store Nørlund Mark idet der blev set ialt 4. Sidste år var der 4-5 ynglepar i området af denne fugl, som er Danmarks største vadefugl.
10-03-2008: MISTELDROSLEN SYNGER I SKOVEN.
Så er foråret kommet og misteldroslen har i nogen tid kunnet høres i skoven. Den melodiske sang trænger godt igennem inden sangdroslen kommer.
På billedet ses en misteldrossel på en kort visit i fotografens have i 2006.
17-02-2008: I vinterens løb har der kunnet ses mange sangsvaner på markerne vest for plantagen langs asfaltvejen mellem Ikast og Brande.
Den 10. februar 2008 blev der talt 450 ialt, hvilket er ny rekord for området.
17-11-2007: FLERE SANGSVANER
Så er antallet af sangsvaner forøget til 370, hvoraf der er ca. 20 ungfugle fra i år. Det ser ikke så godt ud med ynglesuccessen at der er under 6% af fuglene som er født i år.
11-11-2007: SANGSVANERNE ER TILBAGE
Så kan der igen ses flokke af sangsvaner fra vejen mellem Ikast og Brande.
Den 11. november blev der talt 275 sangsvaner, som alle fouragerede på den samme mark. Ofte overnatter svanerne i en af de mindre søer ved Søby Sø. Hvis du lige ved mørkets frembrud holder på Brunkulsvej ved den lille sø lige øst for museet, kan du være heldig at se områdets sangsvaner komme til overnatning.
Sangsvanen er en helt ny ynglefugl i Danmark med foreløbig 3 par, men om vinteren kommer der op til 40.000 sangsvaner på besøg fra det nordlige skandinavien.
05-09-2007: I sommerens løb har der været mindst 10 ynglepar af Bynkefugl. De fleste par har været omkring Kvindbæk og ved Hallund Bæk i den nordlige del af plantagen. Her har Carsten G. Laursen foreviget en fugl (ved Bølling Sø) med en Nældens Takvinge i næbbet.
22-07-2007: YNGLEPAR AF RØDRYGGET TORNSKADE
Siden den 10. juni er der ved ca. 10 cykelture i plantagen optalt minimum 22 ynglepar i plantagen. Ved 12 af parrene er der set unger eller gamle fugle med føde i næbbet og de resterende 10 steder er der som minimum set en stedfast han 2 gange siden 10/6. Der kan muligvis være nogle flere par i plantagen syd for Harrild Dambrug og i enkelte små lysninger i den øvrige del af plantagen.
17-07-2007: NATRAVNEN - EN TALRIG YNGLEFUGL
Ved 4 natlige tællinger mellem 22,15 og 24,00 er det optalt 35 - 37 syngende Natravne i plantagen. Fuglenes kerneområde er den nordlige del af plantagen, men det skal dog siges at der kun er optalt i juli måned i den sydlige del, så der kan sagtens være en del flere par.
Der er optalt den 10/6, 22/6, 15/7 og 16/7.
11-06-2007: NATRAVNENE SNURRER LYSTIGT
Den 10. juni blev der set og hørt op til 26 snurrende natravne i den nordlige del af plantagen fra Kølkærvej og nordpå. Flere blev set siddende på en sandet skovvej, nogle kom flyvende tæt forbi hovedet på den stille nattevandrer og en satte sig på en en hegnspæl og lod sig se på kort afstand i tusmørket.
En meget stor naturoplevelse på en varm vindstille aften.
16-05-2007: RØDRYGGET TORNSKADE ER KOMMET IGEN
En af de sidste fugle som ankommer til ynglepladsen er Rødrygget Tornskade, som har overvintret i tropisk Afrika.
Ca. 1 uge hen i maj måned kommer de første og resten følger efter de næste par uger.
Der er nu set 2 par ved Kvindbækken på den gule rute og senere følger en del flere par, som kan ses på heden og i større lysninger i plantagen.
13-05-2007: STENPIKKER I FLOK
Gennem de seneste uger har der kunnet ses adskillige stenpikkere i Nørlund Plantage. I dag sås en flok på mindst 10 fouragere ved Kvindbækken.
Den kan også af og til ses på grusvejene i plantagen.
Stenpikkeren yngler ikke i plantagen, men er her kun på træk. Den yngler i Danmark med 1000 - 2000 par men er i kraftig tilbagegang.
30-04-2007: BYNKEFUGL
Så er årets første Bynkefugl set på Harrild Hede.
Den 29. april gik jeg den gule rute fra Harrild Dambrug og ud over heden mod Kvindbæk. Der så jeg et enkelt eksemplar af Bynkefuglen, som nu er vendt tilbage fra sit vinterkvarter i Afrika. De følgende dage og uger forventes der rigtig mange fugle gennem Danmark, hvoraf nogle søger føde på heden og andre vil blive for at yngle.
24-04-2007: SORTSTRUBET BYNKEFUGL.
Inden for de seneste 10 år har der 3 gange ynglet Sortstrubet Bynkefugl på 2 forskellige steder i de åbne områder af plantagen.
I april i år er der igen set en han og forhåbentlig bliver der igen et par af denne fåtallige ynglefugl. Den er nemmest at finde i marts og april inden den almindelige Bynkefugl ankommer fra vinterkvartererne allersidst i april og først i maj måned.
18-04-2007: STORSPOVER
For ca. 14 dage siden ankom der 8 Storspover til den vestlige del af plantagen omkring Hallund Bæk.
Spoverne ses fouragere på markerne tæt ved hedeområdet i vestlige del af Nørlund Plantage. Den yngler årligt med 2 - 4 par i dette område og er en forholdsvis sjælden ynglefugl i Danmark.
13-04-2007: VIPSTJERTER VED HARRILD DAMBRUG.
Så er foråret kommet til skoven og dambruget. Nu kan der nemlig ses både Hvid Vipstjert og Bjergvipstjert ved Harrild Dambrug. Gennem mange år har der ynglet op til flere par Bjergvipstjerter og selv efter at dambruget er nedlagt er der normalt 2 par som får unger på vingerne. Mindst et af parrene yngler i opsat redekasse under broen.
12-11-2006: SANGSVANER OG DÅDYR
I dag sås de første 2 sangsvaner på Store Nørlund Mark. I løbet af vinteren kan der ses op til et par hundrede på markerne.
Ligeledes sås 2 dådyr i udkanten af skoven. Et sjældent syn, da det formodes der max er 10 dådyr i hele skoven.
I det nærliggende Søby-område er der et sted mellem 25 og 50 eksemplarer.
05-09-2006: RAVNEN SES I NORDLIGE DEL AF SKOVEN
Lige nord for skoven er der frilandsgrise på et større område. Dette må også give lidt mulighed for føde til ravnene, idet der stort set altid kan ses ravne, hvis du går en tur i den nordlige del af plantagen.
20-06-2006: Så er det rigtig blevet natravnetid. I den nordlige del af plantagen omkring Mergelgravvej, Midtervej, Amtsbrandlinien og Kølkærvej er der talt/hørt mindst 18 forskellige snurrende Natravne. Kl. ca. 22,30 begynder de at snurre. De høres bedst i stille nætter uden al for meget blæst. De høres helt frem til slutningen af august måned.
Læs mere om Natravnen her på siden.
01-06-2006: Nu er der for alvor kommet liv i plantagen og de åbne områder, idet der her til aften blev talt 10 Bynkefugle og 15 Rødryggede Tornskader langs Hallundbæk. Nogle af dem er formentlig trækfugle, der kun raster en kort tid inden de drager videre til en anden yngleplads.
21-05-2006: Endelig kom den rødryggede tornskade til Nørlund, nærmere betegnet til Kvindbæk lige øst for det nu nedlagte dambrug.
De senere år har der ca. den 10. maj indfundet sig 2-4 par langs bækken og trods talrige besøg siden den 5. maj er den ikke blevet set før i dag og indtil videre kun med 1 par.
Forhåbentlig kommer der flere i løbet af den nærmeste tid, men antallet kan svinge en del fra år til år, da Danmark og det sydlige Skandinavien udgør bestandens nordlige grænse.
20-05-2006: Der har den 2. maj 2006 været afholdt brugerrådsmøde i Feldborg Statsskovdistrikt i Nørlund Plantage.
Referatet af mødet kan ses på følgende www.skovognatur.dk
Det planlægges at fælde noget af plantagen, så der bliver større sammenhæng mellem hedeområderne.
26-03-2006: Så var det første dag med Stor Regnspove, hvor der blev set 2 stk. ved Store Nørlund Mark.
I de følgende dage eller uger vil antallet formentlig vokse til ca. 6 stk., idet der har været 2 - 3 par de senere år.
26-02-2006: Nu tror fuglene det snart er forår.
I dag blev der ved Store Nørlund Mark fra asfaltvejen mellem Ikast og Brande set en flok viber på 125 stk. og 75 stære.
Desuden blev der talt en flok på 305 sangsvaner, som fouragerede på vintersæd.
24-01-2006: En ny internetside er startet om dette spændende område.
Indledning fra bogen
Nørlund Plantage og Harrild Hede - Historie og Natur
udgivet i 1993.
Et af de tristeste steder på denne jord
"I 1791 kom jeg til Store og Lille Nørlund for at undersøge den derværende sandflugt. Allerede i flere miles afstand øjnedes den som en hedebrand højt i luften. Beboerne mødte mig grædende og viste mig deres ejendommes ødelæggelse. Der blæste en hård nordvest, og man turde ikke bringe mig ind i sandflugten af frygt for at køre vild. Rejsen blev alligevel foretaget, og da jeg kom ind på denne flyvesandsstrækning, kunne jeg næppe åbne et øje. Alle genstande forsvandt. Man så kun røg og sand, som gjorde solen kobberfarvet". - Sådan skrev professor E. Wiborg, som af den danske stat var udpeget til at have inspektion med de foranstaltninger, som måtte træffes i Danmark til flyvesandets dæmpning.
Enrico Mylius Dalgas betegnede ligeud i "Geografiske billeder fra heden" fra 1867, Nørlundsandene for "et af de tristeste steder på denne jord."
Nørlund Plantage rummer et stykke fængslende skovhistorie. Tænk sig, at blot for ca. 200 år siden var området dækket af gigantiske flyvesandsforekomster, så langt øjet rakte.
I dag ligger her på grænsen mellem Ringkøbing og Vejle amter, i Brande, Herning, Ikast og Nørre Snede Kommuner, Nørlund Plantage med sine mere end 2000 ha. Syd herfor har vi Harrild Hede, på ca. 1000 ha., der giver et intenst og ægte indtryk af den jyske hede, der var en gang.
Ingen sandflugt forstyrrer udsynet. Der er så meget ro, at man kan lytte til stilheden og de hviskende graner.
Naturoplevelser er ofte så smukke og imponerende, at man får lyst til at meddele den til andre. Denne bog forsøger at beskrive naturen og dens levende væsner, der findes herude: dyr, fugle, insekter og blomster. Bogen forsøger også at beskrive området, oplive landskabet, bringe et element af bevægelse ind, så beskueren ser eller aner meget mere end lige det, der er beskrevet.
De store åbne vidder, som er så karakteristiske for plantagen, giver naturvandreren indtryk af tidløshed, uendelig skønhed og fred og ro.
Vis kune de seneste 10 nyheder fra Nørlund Plantage & Harrild Hede
|
|
|
De tre alvorligste trusler:- Dræning - Tilgroning
De tre mest påkrævede forbedringer:- Ekstensiveret svinehold - Vandstandshævning - Øget afgræsning
Sidevisninger Denne måned: 295 Sidste måned: 340
|
|
|